Parlament RS o vetu Dodika

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske na posebnoj sednici izjasniće se o potvrđivanju izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Republike Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna–Pelješac.

Inicijativu je Dodik pokrenuo posle preglasavanja od druga dva člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se gradnja mosta obustavi dok se ne utvrdi granica između BiH i Hrvatske na moru.

Samo dva dana nakon odluke Predsedništva u Sarajevu u Banjaluci se na zahtev Milorada Dodika održava posebna sednica Parlamenta Srpske. Dodik traži podršku poslanika i objašnjava pokretanje veta.

"Izlaz na otvoreno more odnosno pravo na pristup moru u skladu sa međunarodnom konvencijom neće biti uskraćeno izgradnjom ovog mosta jer se on gradi 500 metara od privremene linije razgraničenja, a njegovi su gabariti takvi da neće predstavljati smetnju. Ovde se dolazi do ključnog pitanja – da li mi koji se zalažemo da se niko ne meša u naša unutrašnja pitanja imamo pravo da se mešamo u unutrašnja pitanja Hrvatske? Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji, dakle ne u dodiru sa granicom BiH", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik ističe da bi Džaferovićevim i Komšićevim osporavanjem izgradnje Pelješačkog mosta, Hrvatska povukla svoj potpis iz Sporazuma o izgradnji mosta na Savi, koji je potpisan samo dva sata pre preglasavanja u Predsedništvu. Tako se, kaže, indirektno želi ugroziti taj projekat.

"Pritom je za njih glasao i hrvatski član predsedništva Željko Komšić, nesumnjivo izabran glasovima bošnjačkih birača koji su mu dali više glasova nego nominalnom članu predsedništva iz redova Bošnjaka gospodinu Džafiroviću. Nema ni sreće ni napretka ni za koga u Bosni kao tronacionalnoj zemlji ako se pokušavaju nametati političke odluke jednog naroda drugim narodima", rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Skupštini da podržava akciju Milorada Dodika i da se protivi politici preglasavanja.

Istakla je značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Srpske, koja može uvek da poništi takvu odluku Predsedništva.

Premijer RS Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je neko, preglasavajući srpskog člana Predsedništva, imao cilj da izazove sukob, reagovanje i odmazdu Hrvatske, ali da je to Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podneo veto.

"Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mesto odlučivanja, a ne Predsedništvo... Poruka je - Ne možete nas više preglasavati", istakao je Višković.

Očekuje se da će poslanici podržati veto

Dodikov SNSD sa koalicionim partnerima ima većinu u Parlamentu Srpske, pa se očekuje da će poslanici podržati veto na odluku Predsendištva BiH.

Hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko pohvalila je Dodikov potez ulaganja veta.

"U ovom trenutku izgleda da je jedini glas razuma u Predsedništvu BiH i opredeljenost evropskim integracijama, pokazuje Milorad Dodik. To je jasno pokazao pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa i pokazivanjem želje da se BiH ne zaustavi na evropskom putu i da se spreči izazivanje međunarodnih konflikata", rekla je Željana Zovko.

Istakla je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva pokazalo svoje pravo svetlo.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 19. jul 2019, 09:29) - Воронцов [neregistrovani]

@@ Voroncov

То је питање када ће Хрватска изградити тај део моста на Сави и пут до моста? Тај мост на Пељешцу и онако ће бити изграђен тако да је за РС било најпаметније да буде неутрална то јест да се не меша у тај спор.Не изгледа нимало логићно да витални интерес РС може бити неки мост у Хрватској?

(četvrtak, 18. jul 2019, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

@ Voroncov

Vitalni interes Republike Srpske,u ovom slucaju,je most preko Save kod Gradiske koji spaja autoput Republike Srpske sa autoputevima u Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Evropi,a koji je u direktnoj zavisnosti od gradnje Peljeskog mosta.Jer,Hrvati kazu,evo smo potpisali ugovor o gradnji mosta na Savi kod Gradiske,ali ako napravite problem oko Peljeskog mosta onda ni od ovog mosta na Savi nece biti nista.
Uz to,Peljeski most uveliko finansira i podrzava EU i nema nikakvog nacina da se izgradnja tog mosta zaustavi.
Nadam se da vam je sada ova situacija jasnija.
Pozdrav.

(četvrtak, 18. jul 2019, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

taj most

ce valjati i Bosancima isto i ne shvatam neke ljude koji sprecavaju to a samo ga Hrvatska finansira.

(četvrtak, 18. jul 2019, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Hrvatska je naklonjena Srbima i obrnuto

...samo kad treba naštetiti BiH, Bošnjacima i Bosnacima.

(četvrtak, 18. jul 2019, 20:10) - Воронцов [neregistrovani]

Шта би могао бити на пример витални интерес у РС

Зар им витални интерес не би могао бити питање економије и демографије? Мост који се гради у држави Хрватској која нимало није наклоњена Србима тешко да би могао бити витални интерес РС.