Hrvatski vrh za vraćanje Dana državnosti na 30. maj

Povodom Dana hrvatske državnosti hrvatski zvaničnici su ponovili da bi taj dan ubuduće ponovo trebalo da se obeležava 30. maja.

U Hrvatskoj se do 2001. godine Dan državnosti obeležavao 30. maja, pododom konstituisanja prvog višestranačkog sabora 1990. godine.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da taj datum nije ni trebalo menjati, prenosi Indeks.

"Meni 30. svibnja jest doista onaj autentičan datum kad su se dogodile promjene u Hrvatskoj i kad se počela stvarati državnost", rekla je ona, te dodala kako zna da nije dobro menjati datume Dana državnosti. "To malo zbunjuje međunarodnu zajednicu. Međutim, nije ga trebalo mijenjati ni prvi put. Osobno sam za to da se vrati na 30. svibnja", rekla je Kitarovićeva. 

Da se većina hrvatskog naroda identifikovala s 30. majem smatra i premijer Andrej Plenković, koji najavljuje od jeseni predlog rešenja o obeležavanju relevantnih datuma.

Sličnog mišljenja je i predsednik Sabora Gordan Jandroković, koji kaže da je 30. maj ostao duboko u sećanjima hrvatskih ljudi.

"Meni je to osobno isto najdraži datum koji se veže za te slavne dane. Volio bih da on bude Dan hrvatske državnosti ali isto tako treba obilježavati i današnji dan i 8. listopada jer su sve to bile etape, važne epizode koje su nas dovele do slobode i demokracije", rekao je Jandroković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 07:26) - anonymous [neregistrovani]

Čudne

stvari vas u Srbiji zanimaju.
Za što vam je to uopće bitno?