Rama: Kada predsednik poludi, u ime naroda reaguje parlament

Na dnevnom redu albanskog parlamenta je zahtev vladajuće stranke Socijalističke partije za impičment predsednika Iljira Mete. Albanski premijer i lider vladajuće Socijalističke partije Edi Rama poručio je da odluka predsednika o odlaganju lokalnih izbora u toj državi do sada nepoznat čin u istoriji svetskog vladanja.

Rama je naglasio da je parlament dužan da reaguje u ime naroda kada predsednik "poludi", ocenjujući da je Meta izgubio pravo da ostane u kancelariji šefa albanske države.

"Iljir Meta je preuzeo korak koji je nepoznat u istoriji svetskog vladanja. Potpisuje ukaz o izborima pa ga poništava. Ako svet uđe u logiku Iljira Mete, tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smernice, već ceo svet bi bio jedna velika gungula", naglasio je Rama a prenosi portal a1on.

Albanski premijer je kazao da će ovaj čin albanskog predsednika ostati samo ružno i neodgovorno delo koje ne može da se prihvati i toleriše.

"Predsednik je izgubio pravo da ostane u kancelariji predsednika Republike sve dok je moć naroda u parlamentu i sve dok parlament ima pravo da reaguje u ime naroda ukoliko predsednik poludi", poručio je Rama.

On je optužio opoziciju da se plaši da izađe ispred naroda, da se plaši od izbora, odmeravanja političkih snaga i pravosudnih reformi.

Albanski predsednik Iljir Meta prošlog vikenda je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. juna, jer, kako je naveo, to je bio jedini način da se smire političke tenzije koje bi mogle da eskaliraju u građanski konflikt.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 13. jun 2019, 12:47) - Rade [neregistrovani]

Edi Rama

Jako sposoban covek. Zasto Pristina ne sprovodi ono sto je podpisala?

(četvrtak, 13. jun 2019, 12:04) - Милан [neregistrovani]

Каже Рама

Свет би био гунгула. А Албанија са нјим на челу то иначе није.