Tusk: Još bez odluke o početku pristupnih pregovora sa Skopljem

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk ocenio je da je Severna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo na putu evrointegracija, ali je dodao da sve države članice nisu spremne da narednih dana donesu odluku o početku pristupnih pregovora sa Skopljem.

Tusk je nakon sastanka sa novim predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim izjavio da je Skoplje u poslednje dve godine isporučilo sve prave političke signale koje EU očekuje od zemlje kandidata počev od demokratskih izbora, proevroatlantske orjentacije do međuetničkog pomirenja i popravljanja odnosa sa susedima.

"Kao predsednik Evropskog saveta ne želim da prejudiciram odluke EU. Učinili ste sve što se od vas očekivalo. Ali želim da budem iskren sa vama: nisu sve države članice spremne da donesu odluku o otvaranju pregovora narednih dana", izjavio je Tusk.

Tusk veruje da odluka EU može biti samo pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u skladu sa preporukom Evropske komisije.

"Nije pitanje ako već kada", poručuje Tusk uz ocenu da zna da je za postizanje konsenzusa među 28 država članica ponekad potrebno više vremena. "Ali nema sumnje da je mesto vaše zemlje i celog regiona u EU", zaključio je Donlad Tusk.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

svejedno eu ili neeu

svejedno, severni mak ce se ionako raspasti

(sreda, 12. jun 2019, 16:28) - Aotearoa [neregistrovani]

Vazno da su promenili ime drzave,

a za datum za pocetak pregovora ce sacekati !