Pendarovski potpisao zakone koje je Ivanov odbio

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, potpisao je ukaze o stupanju na snagu 21 zakona, koje je odbio da potpiše bivši predsednik Đorđe Ivanov, od stupanja na snagu Prespanskog sporazuma.

Ivanov je odbio da potpiše i Zakon o jezicima, nakon prvog i drugog usvajanja u parlamentu, a kojim je albanski jezik uveden kao drugi službeni jezik na celoj teritoriji te države, uz obrazloženje da je to suprotno makedonskom Ustavu, preneo je portal Plusinfo.

Ivanov je okončao svoj mandat 12. maja, a njegov naslednik Pendarovski smatra da su zaostali zakoni i njihova buduća implementacija od vitalnog interesa za građane Severne Makedonije. 

Novi šef makedonske države je potpisao ukaze o stupanju na snagu, između ostalog, i Zakona o izmenama Zakona o operativno-tehničkoj agenciji, koji se odnosi na finansiranje i rad makedonskih bezbednosnih službi, Zakon o Centralnom registru stanovništva, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci investicijama. . . 

Izmene Zakona o operativno-tehničkoj agenciji odnose se na način finansiranja i doprineće profesionalizaciji bezbednosnih struktura. 

Izmene i dopune Zakona o operativno-tehničkoj agenciji odnose se na deo sredstava i doprineće profesionalizaciji službi sigurnosti. Osnivanje OTA je rezultat Plana za implementaciju preporuka Grupe viših stručnjaka za sistemska pitanja vladavine prava u vezi sa praćenjem komunikacija.

Primenom Zakona o Centralnom registru stanovništva, utvrđuje se jedinstven način vođenja pojedinačnih baza podataka na osnovu utvrđenih standarda i procedura.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci investicijama poboljšava ekonomski razvoj poverenja. Novi zakon uveliko olakšava procedure, ali će takođe povećati broj kompanija koje se mogu prijaviti i dobiti državnu podršku za razvoj biznisa.

Izmenama Zakona o sportu predviđeno je oslobađanje od poreza za nacionalne sportske federacije, sportske klubove, aktivne sportiste iz olimpijskih i ne-olimpijskih sportova, kao i druga pravna lica koja imaju odluku o obavljanju sportskih aktivnosti. To će osigurati značajna sredstva za podršku sportu i sportistima.

Zakon o stažiranju pomoći će nezaposlenim licima kao i poslodavcima da ostvare svoje ciljeve - zapošljavanjem odgovarajućeg osoblja kroz obuku tokom praktičnog rada. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 07:36) - anonymous [neregistrovani]

Oho

Zato su ga i postavili za predsednika,da potpiše sve šta treba. Dušan