Pripadnici Kumanovske grupe: Ovo je Albanija

Uvrede i svađa na albanskom jeziku u Apelacionom sudu u Skoplju. Osuđenici za terorističke napade u kumanovskom Divom naselju u Severnoj Makedoniji rekli su da ne priznaju sud i da nisu zadovoljni advokatima koji su im dodeljeni. Traže da svedoče Zaev i bivši visoki zvaničnici.

U napetoj atmosferi počela je sednica makedonskog apelacionog suda u slučaju Divog naselja.

Odmah nakon početka sednice, jedan od optuženih, Genci Sefa, ustao je i zatražio minut ćutanja za ubijene u Divom naselju.

Zatim su, zajedno sa drugim optuženima, zatražili da pročitaju zajedničku izjavu, ali su upozoreni da nije reč o suđenju, već javnoj sednici.

Nakon toga je upućen niz uvreda na račun suda i prevodioca.

"Četiri godine čekamo da progovorimo. Vi ćutite. Hoćemo međunarodnu istragu. Nismo zadovoljni advokatima. Godinu dana nemamo komunikaciju. Mi smo ovde domaći. Ovo je Albanija", samo su neke od reči koje su optuženi uputili apelacionom Veću.

Budući da im nije dozvoljeno da pročitaju zajedničku izjavu, osuđenici su ustali i negodovali, nakon čega su zatražili da napuste sudnicu.

Sud im je to i dozvolio, s obzirom na to da prisustvo nije obavezno.

Traže da svedoče Zaev i bivši zvaničnici 

Osuđenici za terorističke napade u kumanovskom Divom naselju napisali su, u zajedničkoj izjavi, da traže od premijera Zorana Zaeva da iznese dokaze da je taj slučaj montiran i da je bio "zamka" pripremljena od strane DUI i VMRO-DPMNE.

Tvrde da je plan bio da se ubiju na spavanju u Divom naselju.

Kako navode, telefonski razgovor Artana Grubija i Alija Ahmetija pokazuje da su prevareni i da uz posredstvo OEBS-a mogu da se predaju.

Osuđenici traže da se pogleda ceo snimak policijske akcije, jer tvrde da su komandanti Beg Rizaj i Mirsad Ndrezaj ubijeni nakon što su se predali policiji.

Traže da svedoče i Nikola Gruevski, bivši direktor makedonske Službe bezbednosti (UBK) Sašo Mijalkov, aktuelni predsednik vladajuće albanske stranke Ali Ahmeti, bivši predsednik Đorđe Ivanov, kao i drugi visoki bivši i aktuelni funkcioneri partije DUI.

Bezbednost podignuta na visok nivo 

Nakon toga, osuđenici su napustili javnu sednicu.

Sednica je nastavljena u prisustvu njihovih advokata.

Četiri osuđenika nisu dovedena iz zatvora, ali su dala odobrenje da se sednica održi u njihovom odsustvu.

Bezbednost je izvan zgrade suda podignuta na visok nivo.

Rođacima osuđenika i posmatračima nije bilo dozvoljeno da u sudnicu unesu metalne predmete i telefone, a zgradu sve vreme nadleću helikopteri.

Pripadnicima terorističkih aktivnosti u kumanovskom Divom naselju u 2015. godini izrečeno je sedam doživotnih kazni, 13 kazni zatvora u trajanju od 40 godina, šestoro njih je osuđeno na zatvorske kazne od 20 godina, jedan je dobio 18 godina, dvoje 14, dvoje 13 godina zatvora, a četvoro njih je zbog nedostatka dokaza oslobođeno.

Sud je i 16 lica osudio na proterivanje iz države i trajnu zabranu za ulaz na teritoriji Republike Severne Makedonije.

Teroristički napad u kumanovskom Divom naselju dogodio se 9. i 10. maja 2015. godine kada se makedonska policija sukobila sa više od 40 naoružanih pripadnika nepoznate organizacije koji su se krili u pojedinim kućama. 

Makedonska policija ubila je tokom akcije 14 terorista.

Poginulo je osam policajaca, a 37 je zadobilo teške povrede. Policija je uspela da savlada napadače, a njih 27 se predalo policiji.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 17. maj 2019, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Nezavisno sudstvo.

Ko je plasirao neke info pa da se Albanske grupe naoružaju i krenu u oružani obračun?
Treba videti sve aspekte, a to može samo nezavisno sudstvo da utvrdi.

(petak, 17. maj 2019, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

to su prijatelji, priznali su ih pa neka vade oci sa njima, tako ce i sa Crnom Gorom, samo polako, svi ce te platiti to vase prijateljstvo...

(petak, 17. maj 2019, 05:57) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ko je ovde lud?

Ilegalno su kao stranci bili u drugoj drzavi, ilegalno imali oruzje i optuzuju drzavu za zaveru? To su jasni simptomi psihoze (gubitak kontakta sa realnoscu). Nekompetentni su da se brane i treba ih staviti u zatvor-ludnicu dozivotno.

(četvrtak, 16. maj 2019, 21:39) - Aotearoa [neregistrovani]

Сваким новим даном,

Албанци у Северној Македонији показују своје право лице и продужавају да доследно спроводе њихову агенду !

(četvrtak, 16. maj 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Zavjera protiv Albanaca!

Vjerujem da Albanci bez potrebe ne bi krenuli u ovu akciju...
Treba nezavisni sud da vidi o čemu se tačno radi.
Meni liči na zavjeru!

(četvrtak, 16. maj 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Pazite samo

Albanci u drugoj drzavi rade sta hoće. Kada se jednog dana i donese presuda zalice se na ljudska prava i nece ništa ro bijati. Da postoji pravda bili bi strogo kaznjeni. Pokusajte da odgonetnete ko je vodio ove teroriste?Vodili su ih strani instruktori koji su ubijeni. Makedonska policija je prvo objavila koliko je tačno poginulo terorista a zatim su umanjili brojku zbog pretnji stranog ambasadora. Pa zar mislite da albanski teroristi mogu da likvidiraju toliki broj makedonskih specijalaca?

(četvrtak, 16. maj 2019, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Istorija se ponavlja...

Nece njima ni Tirana ostati cini se meni...svima su se zamerili..,

(četvrtak, 16. maj 2019, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

Jasno kao dan

Makedonije vise nema. A sta ce biti sa C.Gorom? Isto je ceka na zalost.

(četvrtak, 16. maj 2019, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

apsurd

teroristi jos traze prava doduse tamo ce ih i dobiti

(četvrtak, 16. maj 2019, 16:06) - Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Preventiva

Srbi, Makedonci, Grci i Bugari bi trebalo da i na ovom slucaju uvide sta im je ciniti ako zele da ostanu i opstanu na Balkanu.