Pompeo u Budimpešti: SAD neće dozvoliti da Putin napravi razdor u NATO

Američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Budimpeštu, prvu stanicu višednevne posete centralnoj Evropi. Na vrhu njegove agende je "zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog rasta uticaja Kine i Rusije u tom regionu".

Pompeo je rekao novinarima u Budimpešti da SAD neće dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da napravi razdor između prijatelja i NATO-a.

Pompeo je upozorio da će SAD biti prisiljene da smanje opseg pojedinih operacija u Evropi i na drugim mestima, ako države iz tih područja nastave da sarađuju "Huavejom".

"Huavej" je, kako navodi AP, veoma prisutan u Mađarskoj, a Pompeo je rekao da će premijeru Viktoru Orbanu i drugim zvaničnicima objasniti da saradnja s tom kompanijom predstavlja rizik za informacionu bezbednost i privatnost i da bi mogla da osujeti saradnju sa SAD.

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti širenjem "Huaveja" u Evropi, pogotovo u članicama NATO-a, kao što je Mađarska, navodi AP, dodajući da oni smatraju da to predstavlja veliku pretnju.

"Oni su suverena država. Donose sopstvene odluke po pitanju ovih stvari. Ono što je imperativ jeste da s njima podelimo saznanja koja imamo o riziku koji predstavlja prisustvo 'Huaveja' u njihovim mrežama, stvarne rizike po narod", rekao je Pompeo.

"Po gubitak privatnosti njihovog naroda, stvarni je rizik da će Kina to iskoristiti na način koji nije u najboljem interesu Mađarske", dodao je američki državni sekretar.

"Imamo obavezu da to podelimo s njima i to ćemo i uraditi. Ali, ovo smo videli širom sveta. To takođe stvara probleme za američko prisustvo, to jest, ako je ta oprema prisutna tamo gde ima bitnih američkih sistema, otežava nam da im budemo partneri", ukazao je Pompeo, prenosi AP.

SAD su u više navrata optužile Kinu da koristi tehnologiju kako bi krala tajne, dok je zvanični Peking to demantovao i poručio da SAD žele da "uguše" konkurenta.

Kako je najavljeno u Vašingtonu, Pompeo će tražiti od Mađarske i da odustane od podrške Turskom toku i da ubrza završetak pogona za prihvat američkog tečnog gasa.

Kako je ocenio Pompeo, odsustvo SAD iz regiona zbog politike prethodne američke administracije bilo je "glupo i naštetilo je američkim nacionalnim interesima.''

Posetom Budimpešti Pompeo je započeo turneju po zemljama Centralne Evrope tokom koje će, kako ocenjuje AP, na vrhu njegove agende biti zabrinutost SAD zbog rastućeg uticaja Kine i Rusije u tom regionu.

Osim Slovačke i Mađarske, Pompeo će posetiti Poljsku, Belgiju i Island.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2019, 08:56) - nebojsa [neregistrovani]

USA first

"Saradnja sa Huavej-em predstavlja rizik za iformacionu bezbednost". Citaj: samo USA ima pravo da vas spijunira.Zaboravlja se Nemacka i ostali od pre par godina.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

Ok

A to njih muči....što Huavej prodaje svoju tehniku Madjarskoj.Oni bi hteli da ceo svet kupuje ajfon i njihove avione i kamione. I sad kao Putin širi uticaj. Licemeri.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Dosao da reklamise

USA proizvode i kompanije, samo dzaba se trude, za par godina Kinezi ce biti vodeci u svim vidovima tehnologija i njihovi proizvodi ce biti najkvalitetniji, a ujedno i najjeftiniji. Nece niko lud biti da kupuje losiji USA kvalitet i pri tome placa vecu cijenu. Na trzistu i u ekonomiji nema podjela na ''prijatelje i neprijatelje''.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 20:59) - anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim rečima :

Došao da ih opomene da Evropa spada u njihov inventar .