Zaharijeva: Očekujem dve nove članice EU do 2025. godine

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izrazila je nadu da će dve zemlje Zapadnog Balkna postati članice EU do 2025. godine.

Zaharijeva, koja je i zamenica bugarskog premijera, je u Sofiji učestvovala na konferenciji Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta gde je zatraženo da integracije Zapadnog Balkana ostanu glavni prioritet EU.

Zaharijeva je sa konferencije Evropskog ekonomskog i socijalnog saveta koji okuplja evropska i regionalna civilna društva izrazila nadu da će "videti dve zemlje sa Zapadnog Balkana kako postaju članice EU do 2025. godine".

Ona je tom prilikom posebno naglasila ulogu civilnog društva u socijalno ekonomskom razvoju i povezivanju na Zapadnom Balkanu.

Predstavnci evropskih i regionalnih civilnih društava su sa konferencije održanoj u Sofiji poručili da je proširenje EU, a posebno širenje demokratskih vrednosti i pravnih standarda Unije u regionu Zapadnog Balkana, u interesu kako zemlja regiona tako i EU.

"Budućnost regiona je evropska budućnost. Uveren sam da ne postoji druga alternativa kako za EU, tako i za zemlje Zapadnog Balkana osim da se čine stabilni, transformativni i održivi koraci ka punom članstvu", poručio je predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Luka Jajer.

U završenoj deklaraciji konferencije Evropski ekonomski i socijalni komitet navodi da je u interesu svih da se region Zapadnog Balkna što pre priključi zajedničkoj Uniji.

Dodaje se i da promovisanje vrednosti EU u regionu garantuje sigurnost i stabilnost, unapređuje društveni i ekonomski razvoj kao i demokratiju i vladavinu prava u ovim zemljama "što predstavlja i stabilnost i sigurnost za EU".

Učesnici konferencije ocenili su da, iako ekonomije zemalja Zapadnog Balkna i dalje rastu, zemlje regiona ostaju među najsiromašnijima Evropi. Procenjeno je da bi puno približavanje životnim standardima EU moglo trajati i do 40 godina.

Oni su preporučili da se proceni društvena, ekonomska i teritorijalna kohezija prilikom procene ispunjenosti kriterijuma za članstvo u EU.

U diskusijama je naglašenai važna uloga obrazovanja i slobodnih i nezavisnih medija za prevazilaženje nasleđa prošlosti i za jačanje demokratskih vrednosti.

Predstavnici organizacija civilnog društva na konferenciji u Sofiji posvetili su posebnu pažnju pravima ugroženih grupa u regionu i pozvali nacionalne vlade da učine više za suočavanje sa izazovima kada su u pitanju prava žena i manjina na Zapadnom Balkanu.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 23:23)
anonymous [neregistrovani]

Ooo, pa super,

jos 5 godina vise, bas lepo i srdacno hvala.

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:42)
anonymous [neregistrovani]

Овце и овчице

@Бугарска нема ништа има народ Бугарске

Па ваљда би Бугарска напредовала и да није члан ЕУ? Није ваљда ЕУ часна сестра, па ако нисте њен члан - пропаст? Питање је да ли је економија Бугарске или Румуније доживела економски бум какав би требало ако се већ уђе у ЕУ. Не да није, него је привреда доживела стагнацију. У Бугарској је био чак период јавног самозапаљивања људи који су изгубили све и нису могли да хране породицу. За месец и по дана спалило се 12 јадника. И то што Ви пролазите кроз Бугарску то није довољно. ЕУ и улаже само у путеве, неће у производњу. Друго је ако поживите међу људима по селима где је катастрофа и где отворено кажу "у социјализму смо имали за коња, а сада једва и за магарца". А Мађарска је тек почела да се развија после доласка Орбана на власт и окретање леђа белосветским мешетарима из ММФ, СВ и бриселској бирократији.

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:22)
anonymous [neregistrovani]

Opcije

CG ?! Mozda .
Makedonija, Albanija ?? Dajte, molim vas - MI smo za njih ZAPAD !!

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:18)
Воронцов [neregistrovani]

Колико времена је прошло од друштвених промена у Бугарској?

Да ли би и неко друго друштво за то време остварило напредак или би стајало у месту?

(četvrtak, 17. maj 2018, 14:41)
anonymous [neregistrovani]

Бугарска нема ништа има народ Бугарске

@Шта има Бугарска од чланства у ЕУ ?Да ли си био у Бугарској пре уласка у ЕУ и рецимо, прошле године?Ја јесам, летујем дуги низ година у Бугарској и видео сам доста промена.Незадовољних увек има.

(četvrtak, 17. maj 2018, 12:00)
Воронцов [neregistrovani]

Шта има Бугарска од чланства у ЕУ ?

Економија и даље слаба, миграција становништва изразито изражена и све их је мање. Диван напредак у ЕУ нема шта ?

(sreda, 16. maj 2018, 18:56)
anonymous [neregistrovani]

To nije tesko pogoditi

Crna Gora i Albanija iz strateskih razloga i nista vise!

(sreda, 16. maj 2018, 17:32)
anonymous [neregistrovani]

Запетљало се то....

Па коме да верујемо - Макрону или Захаријевој? Наставља се обмана грађана Србије. Ни 25. ни 27. ни 30. Никада неће Србија постати пуноправни члан, јер за ово подручје тако нешто није ни предвиђено.

(sreda, 16. maj 2018, 15:59)
anonymous [neregistrovani]

tocno

makedonija i albanija

(sreda, 16. maj 2018, 15:46)
Miodrag iz Beca [neregistrovani]

Nove članice EU do 2025. godine?

Gospodjo Zakarijeva o cemu vi pricate, ko vas pita? Dok tetka Andja ne kaze svoje molim vas ne zabludjujte narode zapadnog Balkan! Uostalom ko zeli u EU koji ima Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i slicne kao clanice?