Karađorđevići traže deo Svetog Stefana od Crne Gore

Princ Aleksandar Karađorđević traži od Crne Gore da mu bude vraćena imovina na Svetom Srtefanu, budući da je deo zemljišta između luksuznih vila od 13.293 metara kvadratnih obeleženo za restituciju kraljevskoj porodici, prenose crnogorski mediji.

Reč je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu, a Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu "Miločer", gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel "Kraljičina plaža", kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela.

Zemljište koje Karađorđevići potražuju obuhvata i zemljišni kompleks od blizu pet hiljada kvadratnih metara iznad Miločerskog parka, koji trenutno pripada Prvoj banci, porodice Đukanović.

Princ Aleksandar Karađordević, njegova supruga princeza Katarina i ostali naslednici su posredstvom svojih advokata sedmog aprila 2005. godine podneli zahtev da se vrati celokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori.

Imovinu pored letnjikovca - sadašnje vile "Miločer", pomoćnih objekata i zemljišta u "Miločeru", vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtev Karađorđevića 2007, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 21. jan 2018, 11:41)
anonymous [neregistrovani]

Re: Imovina

"...stecena po liniji vlasti nije isto sto i imovina stecena u privatnom zivotu."
Po liniji vlasti stiče Država u ime naroda i za Narod. To je isto i u kapitalizmu i u komunizmu. Tu su imovinu Jugo - komunisti putem socijalističkog samoupravljanja raskrčmili za sva vremena, pa naša današnja Srbija muke muči da vrati Državi, a to znači narodu, bar nešto od toga.
Monarh (Kralj, Car...) stiče sopstvenost kao privatnu i za sve poseduje - tapiju! Samoupravljači su i tu sopstvenost raskrčmili ali u ovom slučaju postoje tapije i zakoni iz oblasti Međunarodnog privatnog prava.

(nedelja, 21. jan 2018, 10:47)
anonymous [neregistrovani]

Sve

Sve sta im je oduzeto na teritoriji bivse Jugoslavije mora da im se vrati i oni ce to postici pred medjunarodnim sudom ako lokalni sudovi zakazu. Nema te drzave na Balkanu koja pod pritiskom medjunarodnog suda nece vratiti imovinu. Vazna je stvar da sve ekonomski i kreditno ovise o milosti EU zato moraju da slusaju druge nema. 

(nedelja, 21. jan 2018, 10:46)
anonymous [neregistrovani]

Imovina

stecena po liniji vlasti nije isto sto i imovina stecena u privatnom zivotu.

(nedelja, 21. jan 2018, 02:40)
Крајишник1975БЛ [neregistrovani]

Суд

Уколико не буду хтјели вратити нормалним путем, тужити их пред судом у Стразбуру, такође и Словенце ако не врате Блед!

(nedelja, 21. jan 2018, 00:17)
Danilo [neregistrovani]

Kralj

Naravno da SVU imovinu koja je bila oduzeta treba vratiti Karadjiordjevicma.
Sve ima da im se vrati pre ili kasnje.

(subota, 20. jan 2018, 23:36)
anonymous [neregistrovani]

Re: StaraBosna

Privatna sopstvenost nikada ne zastareva. To je zakon nad zakonima. Ako sopstvenik umre, onda sopstvenost prelazi na njegove naslednike - bliže, dalje i sve dalje. To znaju i vrapci s grane. Mnogima se osladi korišćenje tuđe sopstvenosti ali svi zakoni sveta kažu - korišćenjem tuđe sopstvenosti ne postiže se nova sopstvenost. Svi koji su po bilo kom osnovu prisvojili tuđu sopstvenost, makar i u ime revolucije, u ime naroda, u ime proglašenja nove države i t.d. kad - tad moraju da podvuku rep i da vrate šta su prisvojili.

(subota, 20. jan 2018, 23:00)
anonymous [neregistrovani]

StaraBosna

Svakako treba vlasniku vratit, al ako ga nema mnogo dugo moze i da zastari.

(subota, 20. jan 2018, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

Vratiti oduzeto

Nadam se da ce engleska kruna pomoci.