Linta apeluje na SAD da "pritisnu" Hrvatsku zbog ustaštva

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na SAD i međunarodne organizacije da pošalju jasnu poruku Hrvatskoj da je neprihvatljivo da se u jednoj evropskoj državi odvija proces "rehabilitacije fašističkog pokreta i pretvaranje ustaških zločinaca u hrvatske patriote i nacionalne heroje".

"Miodrag Linta apeluje na SAD i međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Hrvatsku s ciljem da započne proces suočavanja sa svojim fašističkim nasleđem", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

Bez pritiska međunarodne zajednice, navodi Linta, Hrvatska se neće odreći fašizma i nikad neće priznati da je izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

"Tuđmanova profašistička Hrvatska je izvršila agresiju na Srbe i time prouzrokovala rat, a danas postaje sve više pretnja miru i stabilnosti", naveo je predsednik Saveza Srba iz regiona.

Pozdravio je objavljivanje teksta u američkom onlajn časopisu Tablet –"Hrvatska bezočno pokušava da izbaci iz istorije svoje zločine o Holokaustu", u kome se, kako je naveo, ističe da je u Hrvatskoj na delu istorijski revizionizam ili prekrajanje istorije.

"Takođe, u Hrvatskoj je na delu i poricanje Holokausta, čiji je cilj da se rehabilituju ustaše koje su tokom Drugog svetskog rata ubile stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja", naveo je Linta.

U istom tekstu se navodi, dodaje predsednik Saveza Srba iz regiona, niz primera rehabilitacije i veličanja ustaša, kao što su skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na fudbalskim utakmicama, fotografisanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa Hrvatima u Kanadi koji su držali ustašku zastavu.

Uz to, u tekstu, navodi Linta, postoji i izjava hrvatske predsednice da voli da sluša pevača Marka Perkovića Tompsona koji veliča ustaše i peva o klanju Srba, kao i prikazivanje filma Jakova Sedlara "Jasenovac – istina" u kom se Jasenovac ne opisuje kao logor smrti, već kao radni logor.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. okt 2017, 17:56)
anonymous [neregistrovani]

Ispravno

CNN objavio za Hrvatsku kao najpogodniju turisticku destinaciju sveta, s aspekta sigurnosti.