Krivična prijava protiv Keleminca posle paljenja "Novosti"

Protiv predsednika Autohtone-hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca podneta je krivična prijava zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj nacionalnoj manjini, posle dva slučaja paljenja nedeljnika "Novosti" ispred prostorija Srpskog narodnog veća (SNV) u centru Zagreba.

Kako se navodi u današnjem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, policija je krivičnu prijavu podnela državnom tužilaštvu nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da se u Keleminčevom "ponašanju i činjenju" stiču "sva bitna obeležja krivičnog dela javnog podsticanja na mržnju i nasilje, iz člana 325. Krivičnog zakona, usmerenog prema određenoj grupi u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini".

Nakon drugog slučaja paljenja "Novosti", u utorak 12. septembra policija je izvestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv Keleminca koji je "Novosti" ispred sedništa SNV zapalio i 2. septembra, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Na protestu koji je u utorak okupio desetak članova desničarske, vanparlamentarne A-HSP, Keleminec je optužio "Novosti" da šire mržnju, a njihove naslovnice poput "Lepa naša lepo gori" i "Žarimo i palimo" nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podneo krivičnu prijavu državnom tužilaštvu protiv SNV-a zbog podsticanja na rasnu i etničku netrpeljivost.

Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine da finansira "Novosti" sa 3,2 miliona kuna godišnje jer to nisu "Novosti" srpske manjine, nego "feralovaca" (ugašeni nedeljnik Feral tribune) koji su uvek bili protiv Hrvatske.

broj komentara 0 pošalji komentar