Tri prsta kralja Zvonimira

Korisnici društvenih mreža su primetili nešto neobično na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin. Na njoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom "Kraljevski grad Knin – Dobrodošli (Welcome)". Međutim, prikaz kralja Zvonimira se razlikuje od originala po tome što su na njegovoj desnoj šaci doslikana dva prsta.

Dva prsta koja se vide na tabli (mali i domali prst) nisu ispružena na originalnom prikazu.

Inače, u Kninu se redovno održava manifestacija "Zvonimirovi dani", tokom koje se posetioci upoznaju sa baštinom tog grada.

Organizatori navode da ceo događaj vraća Knin u atmosferu iz doba kralja Zvonimira, tačnije u kraj 11. veka.

U tom gradu je otkriven i spomenik kralju Zvonimiru 2009. godine, rad šibenskog akademskog vajara Aleksandra Ale Guberine.

Portal Mondo pisao je o tabli u Kninu na kojoj su dodata dva prsta kralju Zvonimiru.

"Izgleda da se nekome nije svidelo da Zvonimir dočekuje posetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je kao srpski pozdrav od 1990. godine često koristio predsednik SPO-a Vuk Drašković, a potom je i šire prihvaćeno, naročito među srpskim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine", navodi Mondo.

Dmitar Zvonimir je bio ban, vojvoda i kralj Hrvatske. Prvi put se javlja u izvorima kao vladar severne Hrvatske, tj. Slavonskog Banata. Da bi ojačao svoj položaj i učvrstio dobre odnose sa Arpadovićima, Zvonimir sklapa veridbu sa Jelenom (zvanom Lepa), ćerkom ugarskog kralja Bele Prvog.

Kralj Zvonimir je umro 1089. godine. Pitanje načina na koji je umro kralj Zvonimir jedno je od kontroverznijih u hrvatskoj istoriografiji. Jedni smatraju da je Zvonimir umro prirodnom smrću, a drugi da je ubijen.

Postavka o nasilnoj smrti zasniva se na priči u kojoj su Hrvati ubili svoga kralja na Kosovu Polju kod Knina 20. aprila 1089. protiveći se njegovom pozivu da, po papinu nalogu, krenu u krstaški rat. Taj podatak je u 14. veku uvršćen u hrvatsku redakciju Letopisa popa Dukljanina, kao i u neka kasnija dela.

broj komentara 26 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 22:32)
anonymous [neregistrovani]

smesno

cime se mi bavimo , sa tri prsta na nekakvom spomeniku negde daleko.Koga interesuju tri prsta , dajte posao , bolji zivot Srbiji.

(četvrtak, 14. sep 2017, 21:27)
anonymous [neregistrovani]

koga zanimaju fakta?

Srpski je po tome što ogromna većina Srba misli da je srpski a još više je srpski zbog toga što ga i Hrvati tako doživljavaju i spremni su čak i na foto shop da bi ga obrisali kod (navodnog) hrvatskog kralja iz ranog Srednjeg veka.

(četvrtak, 14. sep 2017, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Pozdrav

Ima slika gde se i ustase pozdravljaju sa tri prsta i ne znam po cemu je to srpski pozdrav.

(četvrtak, 14. sep 2017, 20:24)
anonymous [neregistrovani]

Da

Da bio je kralj,Kraljevina Hrvatska je postojala u to vrijeme vjerovali vi to ili ne..

(četvrtak, 14. sep 2017, 19:24)
DDanonymous [neregistrovani]

@ Tri prsta i u HR do 16 veka

Tacno tako.A,a spomeniku Svetom Vlahi na Stradunu u Dubrovniku na desnoj ruci su mu bila ispruzena tri prsta pa mu ih je neko otkinuo.To sam licno vidio.

(četvrtak, 14. sep 2017, 19:17)
anonymous [neregistrovani]

@Kralj?

Pa čoveče zar mu ne vidiš krunu na glavi! Šalu na stranu, odgovor se već nalazi indirektno u samom tekstu - papa (Urban II) daje nalog Zvonimiru (mora onda biti valjda kralj) da okupi narodu i krenu u krstaški rat te kobne 1089. godine. A ovo smrti su više-manje legende/pretpostavke kojih ima više verzija.

(četvrtak, 14. sep 2017, 18:19)
anonymous [neregistrovani]

@kralj?

Bascanska ploca u najmanju ruku.

(četvrtak, 14. sep 2017, 16:53)
anonymous [neregistrovani]

Sveto...

...trojstvo je u pitanju!Ko je upoznat sa religijom i hriscanstvom,pre svega ,zna o cemu se radi!

(četvrtak, 14. sep 2017, 16:23)
anonymous [neregistrovani]

Kralj?

Jel moze neko pojasnjenje zbog cega se kaze da je bio kralj? Gde pise da je bio kralj, ima li pecat negde ili njegova kruna ili je to kao da ja kazem da sam ja bio kralj pa bar ce mi Hrvati verovati.

(četvrtak, 14. sep 2017, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

Кк

Није ваш увела одма са расколом све то, већ постепено кроз векове. Непосредно после раскола и нису биле приметне разлике између источне и западне цркве.