Usvojena Deklaracija protiv gradnje Pelješačkog mosta

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Deklaraciju o izgradnji Pelješačkog mosta, kojom se Hrvatska i Evropska unija pozivaju da odmah obustave sve radnje na gradnji tog mosta – jer bi to značilo narušavanje teritorijalnog integriteta BiH i ukidanje koridora toj zemlji ka otvorenom moru.

Hrvatskoj je upućen poziv da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH kako bi se pronašlo rešenje razgraničenja između dve zemlje na moru, na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

Usvajanje Deklaracije podržali su Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta, Nezavisni blok, A-SDA, Bosanska patriotska stranka, kao i Srpska demokratska stranka (SDS).

Protiv usvajanja Deklaracije bili su HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Poslanica stranke HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je da Deklaracija nema nikakvu pravnu težinu ni u BiH, a posebno ne u susednoj Hrvatskoj.

"Da bi bila koliko toliko validna mora je usvojiti i Dom naroda parlamenta BiH", rekla je Krištova.

Prema Ustavu BiH, odluke koje donosi parlament BiH validne su tek kada dobiju podršku oba doma, Predstavničkog doma i Doma naroda, u kome delegati jednog od tri konstitutivna naroda mogu da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Hrvatska namerava da gradi Pelješački most, koji spaja dve obale te države, odnosno njenu teritoriju sa dubrovačkom regijom, tvrdeći da će most graditi na svojoj teritoriji.

BiH se protivi izgradnji, jer se na taj način zatvara pomorski koridor BiH prema otvorenom moru, što je suprotno međunarodnim konvencijama.

BiH ima izlaz na Jadransko more u Neumu, u dužini od nekoliko kilometara, i smatra da bi joj izgradnjom Pelješačkog mosta bio onemogućen izlaz na otvoreno more.

Predstavnički dom danas je usvojio i predlog poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića, kojim se od predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića traži da do naredne sednice parlamenta BiH prikupi potpise poslanika koji ga podržavaju.

Na osnovu tih potpisa trebalo bi da se utvrdi da li Savet ministara ima podršku skupštinske većine i da li će se tražiti njegova smena.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. sep 2017, 00:47)
anonymous [neregistrovani]

Uvijrek je i bio taj izlaz na more BiH

20tak km u Neumu je i u SFRJ bio koridor -izlaz na moreiH u Neumu.Treba se ,u koliko nije usaglasiti visina mosta da bi mogli ploviti brodovi pri izlazu iz BiH na otvoreno more.

(sreda, 13. sep 2017, 20:51)
anonymous [neregistrovani]

@ Nisam znao

Neznam gdje si ti ucio istoriju i geografiju , vidi se da si neupucen u to.

(sreda, 13. sep 2017, 19:21)
Slavko [neregistrovani]

Nisam znao

da BiH ima koridor do otvorenog mora. A sada če im biti taj koridor ukinut. Nego ko im je dao taj koridor, gde i kada?