Kim Džong Un prekinuo spekulacije, sa tetkom u javnosti posle šest godina

Tetka severnokorejskog lidera Kim Džong Una pojavila se u javnosti posle šest godina, javili su državni mediji prekinuvši spekulacije da ju je njen bratanac prognao ili pogubio.

Prema izveštaju Centralne novinske agencije Koreje, ime Kim Kjong Hui bilo je na spisku najviših zvaničnika Severne Koreje koji su u pozorištu u Pjongjangu gledali predstavu povodom obeležavanja lunarne Nove godine.

Novine su objavile i fotografiju na kojoj se vidi kako Kim Kjong Hui sedi u pozorištu pored Kim Džong Una i njegove supruge Ri Sol Džu, prenosi AP.

Kim Kjong Hui (73) je nekada bila uticajna ličnost u Severnoj Koreji kao jedina sestra pokojnog lidera te zemlje Kim Džong Ila, oca Kim Džong Una.

Ona je nekada bila na visokim pozicijama, a veruje se da je imala ključnu ulogu u usmeravanju Kim Džong Una kao sledećeg vođe pošto je njen brat doživeo moždani udar 2008. godine.

Njena sudbina je dovedena u pitanje posle pogubljenja njenog muža Džang Song Teka, nekadašnjeg drugog čoveka u državi, koji je osuđen za izdaju u decembru 2013. godine.

Od kada je propustila državnu ceremoniju povodom druge godišnjice smrti Kim Džong Ila, njeno ime nije bilo pominjano u državnim medijima Severne Koreje, a spekulisalo se da ju je bratanac pogubio ili da je preminula zbog problema sa jetrom i visokim krvnim pritiskom.

Analitičari ocenjuju da je pojavljivanje Kim Kjong Hui u javnosti deo nastojanja severnokorejskog lidera da ojača jedinstvo vladajuće porodice, ali da ona verovatno neće povratiti svoj politički uticaj.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

6 godina

Mozda je bila u banji.

(nedelja, 26. jan 2020, 15:43) - anonymous Lala [neregistrovani]

Pa da ,

I ja sam negde pročitao da su tetku streljali iz topa .

(nedelja, 26. jan 2020, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

Ne vjerujem

CNN mi je prije par godina rekao da je tetka u najgorim mukama i najgorim metodama pogublejna i tacka.

(nedelja, 26. jan 2020, 13:27) - anonymous [neregistrovani]

tetka

Nisu to bile nikakve spekulacije, nego tvdnje sa zapada potkrepljene "cinjenicama" iz pouzdanih izvora sa sve pikantnim podacima na koji nacin je egzekucija uradjena.