Gardijan: Saudijski princ hakovao telefon Džefa Bezosa

Vlasnik "Vašington posta" Džef Bezos bio je na meti hakera pet meseci pre ubistva novinara tog lista Džamala Kašogija, prenosi "Gardijan". Naime, telefon Bezosa bio je hakovan 2018. godine nakon što je primio poruku preko "Vatsapa" sa privatnog naloga saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, prenosi britanski list.

Veruje se da je, prema rezultatima forenzičke analize, šifrovana poruka upućena sa broja telefona koji je koristio Muhamed bin Salman u sebi sadržala štetnu datoteku koja je ubačena u telefon Džefa Bezosa, koji je i vlasnik "Amazona" i najbogatiji čovek na svetu, saznaje Gardijan.

Analiza je pokazala da je datoteka najverovatnije ubačena nakon što je video zapis koji je sadržao virus poslata sa naloga saudijskog prestolonaslednika na Bezosov telefon.

Džef Bezos i Mohamed bin Salman su do 1. maja imali naizgled prijateljsku razmenu poruka, dok 1. maja na telefon vlasnika "Amazona" nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prestolonaslednika, saznaje Gardijan od izvora koji su insistirali da ostanu anonimni.

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta sa Bezosovog telefona, ali se, kako navodi Gardijan, ne zna koji su podaci preuzeti.

Novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Muhameda bin Salmana i njegovih bliskih saradnika pre ubistva Džamala Kašogija, novinara Vašington posta.

Kašogi je ubijen u oktobru 2018, a za ubistvo novinara osuđeno je pet osoba na smrt, a tri osobe su osuđene na zatvorske kazne.

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman rekao je, u septembru prošle godine, da snosi odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija koje su počinili saudijski operativci, jer se "to dogodilo za vreme njegove vladavine". 

Krajem 2018. godine u javnosti su se pojavili podaci iz Bezosovog telefona koji su otkrili njegovo neverstvo. To je bio uzrok najskupljeg razvoda ikada

broj komentara 0 pošalji komentar