Odbor preporučio opoziv Trampa, na potezu Predstavnički dom

Pravosudni odbor Predstavničkog doma Kongresa usvojio je optužbe protiv predsednika Donalda Trampa koje ga terete za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, čime je uklonjena poslednja prepreka za početak procesa opoziva predsednika u Prestavničkom domu. Sa druge strane, predsednik ponavlja da je u pitanju lov na veštice i da je spreman da iznese svoju odbranu na suđenju pred senatom.

Glasajući po stranačkoj liniji, pravosudni odbor Predstavničkog doma je sa 23 glasa za i 17 glasova protiv usvojio obe tačke optužbe.

Tramp je optužen da je zloupotrebio svoj predsednički položaj kako bi izvršio pritisak na ukrajinske vlasti, da pokrene istragu protiv sina njegovog potencijalnog protivkandidata na izborima 2020. demokrate Džoa Bajdena. 

Druga tačka ga tereti da je opstruisao kongresnu istragu te afere. Predsedavajući pravosudnog odbora Džeri Nedler kaže da nije vreme za slavlje.

"Danas je ozbiljan i tužan dan. Treći put u nešto više od vek ipo prevosudni odbor je izglasao tačke optužbe za opoziv predsednika i to zbog zlupotrebe položaja i opstrukciju Kongresa. Prestavnički dom će ekspeditivno delovati", naveo je Džeri Nedler, predsedavajući Pravosudnog odbora.

Sa druge strane predsednik Tramp poručuje da je reč o političkom procesu.

"Ovo je lov na veštice i prevara. Ništa nije urađeno pogrešno. Mislim da strašno što koriste proces opoziva, koji bi trebalo da se koristi u hitnim slučajevima i to je nešto što ne bi trebalo da se dozvoli. Jako je loše za zemlju da se proces opoziva trivijalizuje", navodi Donald Tramp, predsednik SAD.

Predsednik dodaje da ne bi imao ništa protiv dugog suđenja u Senatu, kao i da bi želeo da vidi uzbunjivača čija je žalba navela demokrate da pokrenu istragu o opozivu.

Kako se najavljuje Predstavnički dom počeće u sredu u punom sastavu raspravu i glasanje o opozivu predsednika. S obzirom na to da je za odluku potrebna prosta većina, gotovo je izvesno da će predsednik u tom domu biti opozvan. Nakon toga će uslediti suđenje u Senatu kojim će predsedavati predsednik vrhovnog suda Džon Roberts.

Međutim, malo je verovatno da će gornji dom Kongresa, u kojem republikanci imaju većinu, proglasiti predsednika krivim i smeniti sa ga s položaja, napominje Glas Amerike.

Za Trampovu smenu potrebani su glasovi dve trećine senatora.

Za razliku od Predstavničkog doma, predsednik će imati svoj advokatski tim, moći će da poziva svedoke, a ako želi, čak i lično da svedoči. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 15. dec 2019, 01:58) - anonymous [neregistrovani]

Dve trecine senatora?

Nisam bas siguran da je tako, mislim da je samo vecina senatora dovoljna tj. 51 od njih 100!?

(petak, 13. dec 2019, 20:21) - John [neregistrovani]

Drugi mandat

Dzaba su krecili.
Tramp ostaje na funkciji, a kako stvari stoje osvojice jos jedan mandat.