Svedočenje stručnjaka za pravna pitanja: Postoje osnovi za opoziv Trampa

Akcije koje je preduzeo predsednik SAD Donald Tramp koje bi mu donele političku korist predstavljaju prekršaje koje se kažnjavaju opozivom, ocenili su pravni eksperti pred Odborom za pravna pitanja Kongresa SAD.

Tri pravna stručnjaka koja su izabrali predstavnici Demokratske stranke u američkom Kongresu jasno su se izjasnili da veruju da potezi Donalda Trampa podložni opozivu sa funkcije predsednika uključujući zloupotrebu ovlašćenja, podmićivanje i opstrukciju pravde i delovanja Kongresa.

Sa druge strane, profesor prava koga je izabrao Tramp nije se složio sa viđenjem svojih kolega smatrajući da nedostaju svedočenja o ljudi koja su direktno povezana sa događajima zbog kojih postupak opoziva pokrenut.

Taj profesor je ocenio da je ceo proces koji su vodile demokrate "aljkav i zbrzan" da  i ne postoje dokazi da je Tramp "počnio zločin".

Ukoliko Odbor za pravna pitanja preporuči Trampov opoziv i potom prođe glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, poslednju reč imaće Senat, gde većinu čine republikanci (53 od 100), a za impičment je potrebna dvotrećinska većina.

U dokumentu od oko 300 strana, koje je u utorak objavio Odbor za obaveštajna pitanja navodi se se da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, bio izveštaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsednika od 25. jula.

U žiži procesa opoziva koji je započeo u septembru je Trampov zahtev Zelenskom da vlasti te zemlje pokrenu istragu o sinu njegovog potencijalnog rivala na predsedničkim izborima zakazanim za novembar sledeće godine, Džoa Bajdena.

Isplatu američke vojne pomoći Ukrajini vredne četiristo miliona dolara uslovio je ispunjenjem tog zahteva. 

Hanter Bajden je od 2014. do 2019. bio član Upravnog odbora najveće ukrajinske gasne kompanije "Burisma holdings".

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2019, 05:50) - anonymous [neregistrovani]

Ma slusajte ljudi

Nekome ovo nije jasno bas dobro. Tramp je izjavio da se nece odazvati jednoj grupi demokrata koji ga mrze od kako je izabran i da nece odgovoriti ni na jedno njihovo pitanje, zato slucaj automatski ide na sud. Sud ce naci da nema ni jedne greshke za Impeachment. Posle toga sve akcije prestaju. Posle toga bi se moglo desiti da Tramp sudski tera one koji su lagali protiv njega. To ce biti deo njegove kampanje za izbore 2020. E kad to sve prodje, cela spoljna politika SADa se menja (mislim na bolje). Ja to ocekujem i mislim da ne gresim.

(sreda, 04. dec 2019, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

pazljivo prevoditi

Уколико Одбор за правна питања препоручи Трампов опозив и потом прође гласање у Представничком дому Конгреса, последњу реч имаће Сенат, где већину чине републиканци, али ни близу потребне двотрећинске већине.

da bi bii opozvn u senatu potrebno je da 2/3 senatora glasa za opoziv
senatora ima ukupno 100 ,od kojih demokrate imaju 45,ili 46
dakle oni moraju da imaju 67 glasova u senatu da bi predsednik bio opozvan