Merkelova prvi put ide u Aušvic

Nemačka kancelarka Angela Merkel sledećeg petka će posetiti Aušvic, saopštio je njen portparol. Poseta je najavljena uoči 75. godišnjice oslobođenja Aušvica od nacista.

Angela Merkel će biti treća kancelarka, posle Helmuta Šmita i Helmuta Kola, koja će posetiti mesto gde su nacisti napravili logor nakon okupacije Poljske tokom Drugog sveskog rata.

Ona će u Aušvicu prisustvovati minuti ćutanja kod takozvanog Crnog zida, gde su logoraši ubijani. Nakon toga će održati govor.

Najvljeno je da će događaju prisustvovati i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Merkelova stiže na poziv Fondacije "Aušvic-Birkenau", koja obeležava deset godina od osnivanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Ausvic se ne smije zaboraviti....

To je jedan od logora smrti iz WWII gdje su mucki ubijani djeca,zene,starci,jednomm rjecju civili i to uglavnom Jevreji samo zato sto su bili Jevreji.Taj genocid nad jevrejskim narodom nikada nije ozvanicen i Njemacka ga nikada nije priznala,a ni medjunarodna zajednica nije nikada donijela zvanicni akt o genocidu nad 6 miliona nevinih Jevreja.Kancelarka Merkel je 14 godina na vlasti i dobro je da se sjetila da ode u Ausvic.Trebala je svake godine ici u Ausvic i traziti oprostaj.Neka je laka zemlja svim nevino pobijenim zrtvama od strane monstruma i neljudi.