Kako do nove arhitekture bezbednosti Evrope

U Parizu sastanak francuskog predsednika i generalnog sekretara NATO-a, prvi posle Makronove primedbe da je Alijansa klinički mrtva. Cilj razgovora je priprema samita NATO-a u Londonu sledeće nedelje.

Iz Jelisejske palate, francuski predsednik poručuje da je dobro što je njegova izjava uzdrmala vojni savez. Ne odustaje od toga da je potrebno više jedinstva i koordinacije unutar Alijanse i da Evropa preuzme veću odgovornost za bezbednost.

"Pitanja koja sam pokrenuo su otvorena i nismo ih rešili: mir u Evropi, situacija posle kraja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, odnosi sa Rusijom, tursko pitanje, ko nam je neprijatelj i kakav je? Tek pošto to rešimo, bavićemo se i deobom troškova u Alijansi. Možda nam je bio potreban poziv na buđenje da bismo nastavili dalje", rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Mnoge evropske članice veruju da se, za svoju odbranu, Evropa i dalje mora oslanjati na NATO. Prvi čovek Alijanse to ne dovodi u pitanje.

"Evropska unija ne može da odbrani NATO, evropsko jedinstvo ne može da zameni transatlantsku zajednicu, ali snažni NATO i Evropska unija su ista strana novčića. Oba su potrebna za nastavak slobode i prosperiteta kontinenta", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Francuski predsednik komentariše i predlog Vladimira Putina da se uvede moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Berlin nije za to.

Nije ni Francuska, ali je za dijalog i da Evropljani učestvuju u pregovorima o novom sporazumu koji će zameniti rusko-američki iz 1987. godine.

"Stvaranje nove arhitekture bezbednosti zahteva i nove odnose sa Rusijom. Ne možemo prepustiti našu bezbednost bilateralnom sporazumu u kome nijedan Evropljanin nema udeo", istakao je Makron.

Kremlj ne isključuje da će to biti tema razgovora Putina i Makrona naredne nedelje, za vreme sastanka "Normandijske četvorke" u Parizu.

Vruće teme naći će se i na dvodnevnom samitu NATO-a. U Londonu se očekuju svih 29 šefova država ili vlada zemalja članica.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Ovoj gospodi:

VI sta svoji najveci neprijatelji. I vase izivljavanje na malim zemljama, moglo bi vas kostati vise nego sto racunate.

(četvrtak, 28. nov 2019, 19:52) - Canadian [neregistrovani]

Rusija

Ova reportaza je potvrdila moje zakljucke. EUi NATO i dalje, prakticno vestacki, odrzavaju Rusiju kao glavnog neprijatelja bez pokusaja da se diplomatski donese stabilost i mir a samim tim i razoruzanje Evrope.

(četvrtak, 28. nov 2019, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

NATO je pao na Srbima....

NATO je formiran kao odbrambena atlantska organizacija i kao takva je bila sve do 1991 god kada se umijesao u gradjanski rat u SFRJ udarajuci samo i iskljucivo na Srbe,svoje saveznike iz dva svjetska rata,a pomazuci svojim neprijateljima iz dva Svjetska rata,a konacnu smrt je nasao 1999 god. u Srbiji kada je ratovao protiv srpskih civila i civilnih objekata ubijajuci nevinu djecu,zene,starce,ruseci mostove,TV-tornjeve, trafostanice, bolnice, porodilista, putnicke vozove,zasipajuci nas granatama i municijom sa osiromasenim uranijumom sto je toliko morbidno da ih nista oprati ne moze i to sve bez odluke SB.UN. i protivno svim medjunarodnim zakonima. Dakle,gospodo sa Zapada,mozete o NATO pricati sta hocete,ali se nicim ne mozete iskupiti za zlocin koji ste ucinili Srbima sirom SFRJ.I,sto prije ukinete tu organizaciju bice bolje za sve na ovom svijetu.

(četvrtak, 28. nov 2019, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Divlji zapad !

Divlji zapad ostaje divlji , nikad doći do pameti , umesto da planetu naprave idealnom za život , da pomognu siromašnim zemljama da stanu na svoje noge sta oni rade , prave oružje i uništavaju sve sto im na pamet padne , strasno .