Tramp potpisao zakon o podršci demonstrantima u Hongkongu, Peking protestuje

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima. Tramp je to učinio uprkos oštrim zamerkama Pekinga sa kojim nastoji da postigne sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije. To podrazumeva i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji suzbijaju slobodu na toj teritoriji.

"Pa mi smo uz Hongkong. Ali, kao što znate, ja imam veoma dobar odnos sa kineskim predsednikom Sijem. Zbog toga smo na mukama. Ali ovo je veoma važno... U isto vreme želimo da vidimo da ide dobro i Hongkongu", poručio je Tramp.

Kina u zvaničnom saopštenju protestuje zbog mešanja u unutrašnje poslove. Smatra da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi što regulišu međunarodne odnose.

Kineska vlada i narod čvrsto se protive takvim potezima. Peking navodi da stanovnici Hongkonga uživaju demokratska prava bez presedana.

Potpisanje zakona je usledilo tri dana posle lokalnih izbora. Na tim izborima opozicioni kandidati ostvarili su veliku pobedu i osvojili najviše mesta u okružnim savetima. Osvojili su 17 od 18 mesta. Za razliku od okružnih saveta građani Hongkonga ne mogu da utiču na izbor vlade, jer nju bira zvanični Peking.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 20:12) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Dosta od njega

Pravi desperatos ,,Sta drugo

(četvrtak, 28. nov 2019, 22:04) - anonymous [neregistrovani]

Samo je obelodanio ono,

sto je njegova duboka drzava uradila. Trampe, suvise ste bez inspiracije, bez icega. Sve radite po istom sablonu, lako prepoznatljivo.
Za vasu zemlju, odnosno duboku drzavu imamo samo duboki, duboki prezir.

(četvrtak, 28. nov 2019, 14:49) - Воронцов [neregistrovani]

Америка се меша широм света , где год им се пружи шанса

Занимљиво да пронађу послушнике у дригим земљама који се ставе у службу интереса САД и онда дивљају по улицама и трговима.

(četvrtak, 28. nov 2019, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

"Cтановници Хонгконга уживају демократска права без преседана"

"За разлику од окружних савета грађани Хонгконга не могу да утичу на избор владе, јер њу бира званични Пекинг."

(četvrtak, 28. nov 2019, 11:50) - Carko [neregistrovani]

Licemerije?

Sta je bilo sa onim kukanje da se Rusija mesa u unutrasnja pitanja i izbore.... za sta nije iznet niti jedan jedini dokaz, ali kada oni to rade otvoreno, to je podrska demokratiji i ostale gluposti koje nemaju veze sa mozgom. Licemerije u najvecem sjaju. FUJ!

(četvrtak, 28. nov 2019, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

g.Tramp

A sta je sa protestima u Iraku.? oni nisu vazni aaah.

(četvrtak, 28. nov 2019, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Za kucnu upotrebu

Covjeku visi opoziv nad glavom, ovakvi potezi su logicni. Usput mislim da Trampa uopste ne zanima rat sa cijelim svijetom (kao prethodnike) i sukobi sa Kinom i Rusijom.

(četvrtak, 28. nov 2019, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Kakvo cudo?

Pa oni su I organizatori.

(četvrtak, 28. nov 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Фикус је паметнији

Ствар је много гора јер закон се не зове "подршка демонстрантима", него "Закон о људским правима и демократији" (у Хонг Конгу) што је директно мешање у уставно-правни систем једне земље. И то какве земље. То практично значи да правни систем САД има (само)ингеренцију да решава питања људских права по свакој основи у кинеској провинцији!!!

(četvrtak, 28. nov 2019, 08:57) - milan lala [neregistrovani]

Cinizam jednog hegemona

Takvu podrsku i zakon " zutim prslucima " u Parizu nisu dali a ni onima u "Barseloni ", cudo ti je zapadna demokratija, cas je imas, cas je nemas, sve zavisi od potreba i interesa hegemona. Sa druge strane kad je u pitanju mesanje u unutrasnje stvari suvereni drzava onda hegemon smatra sledece:da se niko nesme mesati kod njih u njihove unutrasnje stvari jer to nije dozvoljno i konsekvence takvog "mesanja " su sankcije, a oni sami mogu se mesati po celoj planeti sto svakodnevo i cine.Ta njihova "moralna-demokratska " kvadratura kruga je tesko shvatljiva samo ako se zaboravi ah..... da, pa oni su "izuzetni " na planeti.