Šest stvari koje bi trebalo da znate o Evropskoj komisiji

Evropski parlament je danas izglasao novi saziv Evropske komisije sa Ursulom fon der Lajen na čelu. Novi komesari na dužnost stupaju 1. decembra. Ovo su šest stvari koje bi trebalo da znate o Evropskoj komisiji.

Jedna od tri glavne institucije EU

Evropska komisija je izvršni organ Evropske unije, svojevrsna vlada Evropske unije. Uz Evropski parlament i Savet Evropske unije predstavlja jednu od tri glavne institucije koje upravljaju Unijom. 

Koliko ima komesara?

Komisija EU ima 28 komesara. Među njima se bira predsednik i potpredsednici Komisije. Mandat komesara traje pet godina. Ipak, Velika Britanija ove godine nije imenovala svog kandidata.

Koji su zadaci EK?

Najznačajnije uloge Evropske komisije su: pripremanje i predlaganje propisa, izvršna i nadzorna ovlašćenja, uloga u spoljnoj i susedskoj politici EU.

Kakav je proces odlučivanja? 

Odluke se donose većinom glasova članova Evropske komisije, a svaki komesar ima jedan glas.

Odnos sa Evropskim parlamentom 

Evropski parlament može u svakom trenutku da izglasa nepoverenje Evropskoj komisiji, ali ne može da smeni pojedine komesare.

Službe u 60 objekata 

Sedište Evropske komisije je u Briselu, u zgradi Berlajmont. Ta zgrada je postala simbol prisustva EU u tom gradu, iako je cela Komisija sa svojim službama smeštena u šezdesetak objekata.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

Glavno niste rekli

Koliko svakog građanina EU kosta to zadovoljstvo da imaju dve vlade?

(sreda, 27. nov 2019, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Nikola

Titule su im kao u SSSR u. Isto ce proci Eu kao oni.