Istraga o opozivu – Tramp pozvan na prvi pretres Odobra za pravosuđe

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma pozvao je predsednika SAD Donalda Trampa i njegov pravni tim na prvi pretres tog tela u okviru istrage o opozivu.

Pretres pred Odborom za prvosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD zakazan je za 4. decembar, a svedoci će biti pravni eksperti koji će govoriti o ustavnim osnovama za opoziv.

Reč je o narednoj fazi u procesu koja bi mogla da dovede do formalnog podizanja optužnice protiv predsednika, napominje Glas Amerike.

Predsedavajući odbora Džerold Nedler rekao je da je pisao Trampu da bi ga podsetio da mu je, prema pravilima, dozvoljeno da prisustvuje pretresu, a njegovim advokatima da ispituju svedoke.

"Predsednik ima izbor – može da iskoristi priliku da bude zastupljen na pretresu ili može da prestane da se žali na proces. Nadam se da će odlučiti da učestvuje u istrazi, direktno ili preko advokata, kao što su to uradili predsednici pre njega", naveo je Nedler.

Dodao je da će na pretresu biti "proučen postojeći okvir za odgovor na ozbiljne optužbe o neprimerenim postupcima koji bi mogli da budu osnova za opoziv".

Bivši Trampov pravni savetnik mora da se odazove pozivu

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je da će odbori koji vode istragu - za obaveštajna pitanja, spoljne poslove i nadzor - izdati izveštaj sa prikupljenim dokazima, ubrzo nakon što se članovi Kongresa vrate u Vašington 3. decembra, posle praznične pauze.

Prethodno je sudija federalnog suda u Vašingtonu, odbacujući tvrdnje administracije o imunitetu zvaničnika, presudila da bivši pravni savetnik Bele kuće Donald Mekgan mora da se odazove na obavezujući poziv Predstavničkog doma da svedoči u istrazi o opozivu Trampa.

Sudija Ketandži Braun Džekson saopštila je da "niko nije iznad zakona" i da predsednik "nema ovlašćenja" da spreči Mekgana ili druge aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće da svedoče. Dodala i da "predsednici nisu kraljevi".

Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u utorak da se odloži izvršenje presude dok se ne donese odluka o žalbi.

Kako navodi Glas Amerike, Administracija ne samo što sprečava zvaničnike da svedoče u Kongresu, već odbija da istražiteljima preda dokumenta o nizu tema, pozivajući se na imunitet.

Tramp je tvitovao da bi voleo da visoki zvaničnici svedoče.

Pozive da svedoče u istrazi, između ostalih, odbili su državni sekretar Majk Pompeo, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni.

Demokrate istražuju Trampa zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i veruju da bi aktuelni i bivši zvaničnici Bele kuće mogli da pruže ključne dokaze u istrazi.

Mekgan je u oktobru 2018. godine podneo ostavku na položaj pravnog savetnika Beke kuće, a njegovo ime se često pominjalo u izveštaju specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusija u američke izbore 2016. godine.

Prema izveštaju, Mekgan je rekao istražiteljima da je Tramp vršio pritisak na njega da otpusti Malera, a zatim je to demantovao.

Maler je u izveštaju naveo da Trampa ne može da oslobodi krivice kada je reč o optužbama za opstrukciju pravde i demokrate sada razmatraju mogućnost da istragom obuhvate i navodne Trampove pokušaje da otpusti specijalnog tužioca.

U središtu istrage o opozivu je telefonski razgovor američkog lidera sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tokom kojeg je Tramp tražio da Kijev istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Održana su i javna saslušanja tokom kojih su pojedini svedoci naveli da je Tramp uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini, sprovođenjem istrage o Bajdenovima.

Tramp tvrdi da nije uradio ništa pogrešno, a istragu o opozivu naziva prevarom i lovom na veštice. Njegove republikanske pristalice ističu da predsednik nije uradio ništa što zavređuje da bude opozvan.

Trampov opoziv bio bi gotovo siguran u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, ali bi predsednik verovatno bio oslobođen na suđenju u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci. Za Trampovu smenu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Ima li boga

sude ga zbog navodnog pritiska, kako se toga bas sada dosetise ako znamo da se americka politika vec decenijama zasniva na pritiscima