Prevezi i baci, podmornica za šverc kokaina

Španske vlasti su, posle višednevne akcije, uspele da sa morskog dna izvuku podmornicu, koju su šverceri kokaina napustili nedaleko od obale Galicije, javljaju španski mediji.

Na podmornici dugoj 22 metra pronađene su tri tone kokaina, a izrađena je u improvizovanom brodogradilištu u Surinamu ili Francuskoj Gijani.

"Niko još nije video ovakvu podmornicu, čak ni Kolumbijci", rekao je španskom Paisu neimenovani izvor iz policije, navodeći da su Španci informacije o ovom plovilu podelile sa svim policijskim organizacijama, uključujući Interpol i američku Agenciju za borbu protiv droga.

Slične podmornice već godinama prevoze kokain ka Sjedinjenim Američkim Državama, ali je španska policija prva evropska bezbednosna služba koja je uspela da zapleni takvo plovilo.

Kako navodi španska policija, dvojici Ekvadorijanaca koji su u međuvremenu uhapšeni, trebalo je 20 dana da u mini-podmornici pređu okean, a zatim su nedelju dana čekali pored obale da neko preuzme pošiljku.

Pošto se niko nije pojavio ni posle sedam dana čekanja na uzburkanom moru, podmornicu su nasukali na plažu i napustili.

Policija još pokušava da otkrije koja je od mafijaških organizacija naručila tovar i platila između 1,5 i 2,5 miliona evra samo za izradu podmornice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 09:44) - Djotdje [neregistrovani]

?

Da li je podmornica nasukana ili je potopljeni?

(sreda, 27. nov 2019, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

I vukovi siti i ovce na broju

Ko zna koliko tura (citaj: tona kokaina) je vec dovezeno s tom podmornicom. Sad je napokon ulovili i hvale se u medijima. Veliki igraci iz oba tabora zadovoljno trljaju ruke.