Proglašeni nevinim nakon 36 godina robije

Nakon 36 godina iza rešetaka, tri muškarca iz Baltimora su oslobođena pošto je utvrđeno da su osuđeni za ubistvo iz 1983. koje nisu počinili.

Alfred Čestnat, Rensom Votkins i Endru Stjuart su proglašeni nevinim, više od tri decenije nakon što su osuđeni za ubistvo srednjoškolca Devit Daketa.

Čestnat je vreme provedeno u zatvoru opisao kao "pakao".

U vreme ubistva Čestnat i Votkins su imali 16 godina, a Stjuart 17.

Oni su oslobođeni zahvaljujući Česnatovom zahtevu za informaciju, kojim je otkrio novi dokaz kojem njegovi advokati nisu imali pristup tokom suđenja.

On je sve vreme tvrdio da je nevin. Upravo zbog toga mu nije odobreno ranije oslobađanje.

Za Si-En-En je rekao d anije tražio pravdu za sebe. "Sve što sam uradio za sebe, učinio sam i za njih dovjicu", rekao je Čestnat misleći na Votkinsa i Stjuarta.

Četrnaestogodišnji Daket je navodno ubijen iz vatrenog oružja, zbog jakne košarkaškog tima univerziteta Džordžtaun. Takva jakna je kasnije pronađena u Čestnatovoj spavaćoj sobi, ali na njoj nije bilo krvi ni rupe od metka.

Advokati su rekli da su bili šokirani kada su videli koliko je dokaza skrivano od njih i porote. Inače, osumnjičena trojica momaka su bila ispitivana bez prisustva roditelja.

Potencijalnim svedocima, koji su zajedno bili ispitivani, rečeno je da usaglase svoje priče, rekli su Čestnatovi advokati.

Od odbrane su sakriveni i podaci o jednom tinejdžeru koji je nakon pucnjave viđen u jakni koja izgleda poput Daketove. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

180 miliona $

je presudio sudac neki dan da Iran mora platiti Jasonu Rezaianu za dvije godine zatvora i mucenja . Koliko ce ova trojica nevinih dobiti za 36 godina zatvora?

(sreda, 27. nov 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Pravedno!

Pa dobro,to je cijena karijere tuzioca.Njemu je proces licna stvar,ne smije da gubi,jer tada nece daleko stici.Sta je onda unistiti tri mlada zivota u tu svrhu?I mirno zaspati nakon toga...