Tužilac: Netanjahu ne mora da podnese ostavku

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je na čelu privremene vlade, ne mora da podnese ostavku nakon optužbe za korupciju, odlučio je državni tužilac.

Tužilac Avičai Mandelbilt je naveo da Netanjahu u ovoj fazi procesa ne mora da se povuče.

Visoki zvaničnici tužilaštva razmatrali su da li Netanjahu treba da bude proglašen privremeno neprikladnim da obavlja svoju dužnost, što bi značilo da treba da podnese ostavku ili da uzme odsustvo.

"Imajući u vidu da je Netanjahu na čelu privremene vlade, smatramo da pitanje njegove nesposobnosti za obavljanje funkcije treba ostaviti 'javno-političkom carstvu', jer u ovom trenutku nema mesta za odluku državnog tužioca", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Izraelski analitičari smatraju da se formulacija "javno-političko carstvo" odnosi na stranku ili na opšte izbore, kao i na moguće zahteve Vrhovnom sudu da Netanjahu podnese ostavku.

Benjamin Netanjahu (70) optužen je za korupciju, prevaru i zloupotrebu fondova i suočava se sa pravnim procesom koji bi mogao da traje godinama.

Netanjahu je negirao navode otužnice i obećao da će ostati na vlasti, iako je njegova pozicija već poljuljana, nakon što on i njegov politički protivnik Beni Ganc nisu uspeli da osvoje većinu za formiranje vlade na izborima, koji su u Izaraelu ove godine održani dva puta.

broj komentara 0 pošalji komentar