SAD promenile stav: Izraelska naselja ne krše međunarodno pravo

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona prema tom pitanju. Abas i Netanjahu oprečno o odluci Vašingtona. Kancelarija UN za ljudska prava protivi se stavu SAD.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

"Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava, neće doneti mir", naveo je Pompeo.

Vašington je tim potezom, konstatuje AP, još dublje ugrozio napore Palestinaca da ostvare državnost.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da ima bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu", rekao je portparol palestinskog predsednika, prenosi AP.

Netanjahu proslavio saopštenje SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otputovao je  na Zapadnu obalu da proslavi saopštenje Sjedinjenih Država u kojem navode da ne smatraju da se gradnjom izraelskih naselja na tom delu krši međunarodno pravo.

Netanjahu je deklaraciju Trampove administracije nazvao ogromnim postignućem koje je, kaže, popravilo istorijsku grešku, preneo je AP. 

Iz Netanjahuovog kabineta odluka je pozdravljena uz komentar da je promena politike "ispravljanje istorijske greške" koja se odnosi na naselja.

"Ova politika odražava istorijsku istinu da je jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)", navodi se u saopštenju.

Netanjahuov rival Beni Ganc takođe je pozdravio Pompeovo saopštenje, rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost bezbednosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Tim povodom oglasila se i EU koja je poručila da i dalje veruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir.

"EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Kancelarija UN za ljudska prava protivi se stavu SAD 

Kancelarija UN za ljudska prava ponovila je od ranije poznat stav da izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

To je izjavio portparol Kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona o tom pitanju.

"Promena političkog stava neke države ne preiničava postojeće međunarodno pravo niti način na koji će ga Međunarodni sud pravde i Savet bezbednost UN interpretirati", rekao je Kolvil na konferenciji za novinare u Ženevi, preneo je Rojters.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Од давнина

Важи правило"ко јачи тлачи"без обзира на напредак цивилизације,технологије.

(utorak, 19. nov 2019, 15:55) - Igor Gavran [neregistrovani]

Zapadna obala

Medjunarodno pravo treba da vazi podjednako za sve. Tramp vuce nenormalne poteze, mogao je jednostavno da cuti, umesto toga zestoko je kompromitovao svoju zemlju. Celom svetu je jasno da je podizanje naselja na okupiranoj teritoriji i represija nad okupiranim stanovnistvom vrsta genocida.

(utorak, 19. nov 2019, 15:52) - JOKO *****Srbin [neregistrovani]

Dakle,

Zemlja od danas, vise nije okrugla......USA, promenile stav.....Ma nesto smrdi i to ozbiljno

(utorak, 19. nov 2019, 15:29) - Mica Bor [neregistrovani]

Privesti ih poznaniju prava

UN bi morale pod hitno da uvedu sankcije SAD . Razlog je ne postovtovanje medjunarodnog prava . Ili ono vazi samo za sitnu boraniju .

(utorak, 19. nov 2019, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

Kako to dođe, promenilo?

Šta se promenilo? Zauzimanje golanskih visina, priznato kao "zakonsko", premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalimu, normalno, okupacija Gaze, normalna...šta se tu tačno promenilo?