"Leteći tenkovi" stigli u novu rusku bazu na severu Sirije

Rusija je formirala helikoptersku bazu na aerodromu grada Kamišlija na severoistoku Sirije, navodi televizijski kanal ruskog ministarstva odbrane Zvezda, prenosi Rojters. Taj potez Moskve trebalo bi da omogući veću kontrolu Rusije na terenu.

Naoružani helikopteri "Mi-35", poznati i kao "leteći tenkovi", nadletali su područje pre sletanja u bazu koju štiti raketni sistem "pancir", prenosi TV Zvezda.

Rusija ima dve vojne baze u Siriji – vazdušnu bazu u Latakiji koja je korišćena za napade na protivnike Bašara el Asada, kao i pomorsku bazu u Tartusu na Mediteranu.

Za sada nije poznato da li će helikoptersku bazu ruske snage koristiti u dužem vremenskom periodu.

Međutim, formiranje te baze sugeriše da Moskva nastoji da poveća kontrolu nad događajima u blizini turske granice u Siriji. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2019, 11:49) - KT -anonymous [neregistrovani]

Hmmm

One zemlje koje pozovu u pomoc Putinovu Rusiju, i dobiju vojnu podrsku. Bilo u vidu tehnike, instruktora ili specijalaca. Njih je pozvala Sirija a i Venecuela za razliku od Bolivije gde je Morales morao da bezi iz vlastite zemlje.

(petak, 15. nov 2019, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

E sad kad bi verovali u zapadne priče

Ima samo jedan mali problem. A to da je ta "baza" do 2013 uopšte bila ništa više od tačke snabdevanja za rusku flotu, koju su opsluživali oko 70 vojnika i civila, a 2013 je uopšte bila sasvim zatvorena pošto, i citiram ruske zvaničnike, "nije imala nikakvog strateškog značaja".Tek nakon septembra 2015, kad je Asad pozvao Rusiju u pomoć, su se tamo vratili ruski vojnici i pretvorili je u to što jeste danas.Al to je za neke veliki problem, jer verovatno smeta američkim bazama, koje su rasprštene po celom Mediteranu, na hiljade kilometara od njihove lepe kuće na drugoj strani sveta.Al to nikome ne smeta, jel tako?

(petak, 15. nov 2019, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

Poziv Asaada je samo prikrivanje namjere.

Šta mislite da je Tartus prvi napadnut 2011?Šta bi Rusija radila?Pitala bi Asaada za nešto?Dajte, molim vas.Dok Tartus nije bio ugrožen Rusija se nije mješala, tek nakon 5 godina je ušla u rat, kad je Tartus bio ugrožen.

(petak, 15. nov 2019, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

Pardon

U rat u Siriji su Rusi ušli na poziv predsednika i legitimne vlade Sirije na pomoć. Za razliku od nekih koji tamo i dan danas bez mandata vršljaju i otvoreno su priznali da su tamo da pelješe naftu.

(petak, 15. nov 2019, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Русија

Руско присуство у Сирији обезбеђује највећи интерес у руској спољној политици, још од времена царева: излазак на Медитеран. Због луке Тартус су и ушли у рат у Сирији, ИД их не интересује претерано, свака велика сила размишља и делује на такав начин.