Mandat Junkerove komisije biće produžen za najmanje mesec dana

Iako bi prema pravilima EU nova Evropska komisija trebalo da preuzme dužnost 1. novembra, sada je izvesno do se to ipak neće desiti. Predsednici političkih grupa Evropskog parlamenta potvrdiće danas da nova Evropska komisija Ursule Fon der Lajen neće moći da bude izglasana 23. oktobra, kako je to ranije planirano, i da, samim tim, neće moći da pruzme dužnost 1. novembra.

U takvoj situaciji, zakonsko rešenje je produžetak mandata sadašnje komisije Žan Kloda Junkera, sve do završetka procedure izbora novog izvršnog tela EU u Evropskom parlametu.

Koliko će taj produžetak trajati u ovom trenutku niko ne može da kaže sa sigurnošću, ali je izvesno da će Junkerova komisija nastaviti da radi najmanje do 1. decembra, jer je prvi sledeći termin u kojem bi nova komisija mogla da bude izglasana na plenarnoj sednci Evropskog parlamenta 27. novembar.

Međutim, do tada bi trebalo da budu razrešene dileme ko će zameniti troje komesara iz Rumunije, Mađarske i Francuske – koji su odbačeni na saslušanjima u Evropskom parlamentu, i kako će biti raspoređeni svi resori. To po svoj prilici neće ići ni brzo ni jednostavno – Pariz je najavio da mu je potrebno određeno vreme za predlog novog komesara, nakon što je Silvi Gular, bliska predsedniku Makronu, odbijena u Evropskom parlamentu.

Ursula fon der Lajen još nije zvanično prihvatila predlog Budimpešte da odbačenog kandidata Lasla Tročanjija zameni ambasador pri EU Oliver Vehalji, očekujući da najpre dobije listu svih novih kandidata.

Situacija je najkomplikovanija u Rumuniji: prošle nedelje je socijalističkoj vladi izglasano nepoverenje u parlamentu, pa će imenovanje novog komesara morati da sačeka formiranje nove vlade, što bi moglo da potraje nedeljama.

Imajući u vidu nameru Fon der Lajenove da sva tri nova kandidata predloži istovremeno, kalendar izbora nove komisije lako bi mogao da postane talac unutrašnje političke situacije u Bukureštu.

Ako se na sve ovo doda i period od desetak dana potreban za nova saslušanja u parlamentu, 1. decembar bi mogao da se pokaže kao optimističan rok.

U praksi to znači da će odlazeća Junkerova komisija biti nadležna za delikatnu fazu Bregzita posle 31. oktobra, kao i neka druga važna pitanja koja su na dnevnom redu EU do kraja godine.

Kašnjenja u izboru nove Evropske komisije nisu sasvim neuobičajena: komisija Žoze Manuela Baroza izabrana je tek u februaru 2010 godine, umesto u novembru 2009. zbog vremena koje je bilo potrebno da Kristalina Georgijeva na mestu komesarke zameni Rumijanu Želevu, odbačenu kandidatkinju iz Bugarske.

broj komentara 0 pošalji komentar