Blokiran auto-put koji vodi do Barselone, katalonski lider traži amnestiju

Stotine studenata i javnih službenika okupilo se na protestima u Barseloni, ali i u drugim katalonskim gradovima posle izricanja zatvorskih kazni separatističkim liderima te španske pokrajine.

Pristalice katalonske nezavisnosti su nakon izricanja presude izašle na ulice Barselone, Đirone, Ljeide, Taragone i Manrese.

Javni službenici su izašli ispred zgrada preduzeća, a blokirane su i tri glavne ulice Barselone. Demonstranti drže natpise: "Sloboda za političke zatvorenike".

Građani uzvikuju i slogan "Učinićemo to opet", slogan koji, inače, koriste oni koji se zalažu za novi referendum o nezavisnosti.

Protesti u Taragoni blokirali su auto-put A-7, koji vodi do Barselone, ali i nekoliko regionalnih puteva.

I železnički saobraćaj na obodu Đirone bio je prekinut, ali je ponovo uspostavljen.Hiljade ljudi okupilo se u znak protesta i ispred glavnog ulaza na aerodrom u Barseloni a nekoliko desetina je zauzelo i aerodromski terminal.

Najmanje 20 letova je otkazano zbog protesta, saopštili su zvaničnici aerodroma.

Na snimcima sa aerodroma vidi se da je policija protiv demonstranata upotrebila pendreke a neki od njih su i uhapšeni.

Španski Vrhovni sud je osudio devet bivših katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Osuđeni lideri pozivaju na nastavak borbe

Osuđeni su preko društvenih mreža poručili da nastavljaju svoju borbu. Oriol Žunkeras je posle izricanja presude rekao da "nema druge opcije do da se izgradi nova država".

"Devet godina zatvora neće uticati na moj optimizam. Katalonija će biti nezavisna ako budemo uporni", poručio je osuđeni Žordi Sančez.

Aktuelni katalonski lider Kim Tora pozvao je na amnestiju i zatražio razgovor sa kraljem Felipeom Šestim i premijerom Španije Pedrom Sančezom.

"Zahtevamo oslobađanje političkih zatvorenika i onih koji su u egzilu. Zahtevamo amnestiju za sve protiv kojih se vodi proces", naveo je Tora u televizijskom obraćanju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 21:31) - Воронцов [neregistrovani]

Сви који насилним методама хоће "демократију" или сецесију

Добро би било да прво погледају како на пример изгледа држава Сирија, кроз шта је све прошла и како све пролази.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 18:16) - mika -anonymous [neregistrovani]

@ Da se ne lazemo

Videli ljudi, kod nas proslo na Kosovu pa bi i oni.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

da se ne lazemo

Dela koja za sobom nose i najgore krivicne sankcije su upravo ona dela protiv drzave. Da su Katalonci samo proglasili rezultate izbora sve bi bilo ok,ali oni su otisli korak dalje i prozvali se Republikom i krenuli u secesiju.Pa ne moze tako svugde da prodje.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Pandorina kutija

Priča o kojoj su gospoda sa zapada sasvim zaboravili kad su počeli da razbijaju države istočne Evrope. Ili su nekako mislili da mogu da je otvaraju i zatvaraju kako god njima dobro padne?