Vodeni top prvi put korišćen protiv demonstranata u Hongkongu

Policija u Hongkongu ispalila je suzavac i prvi put koristila vodene topove da rastera hiljade demonstranata koji su se i ove subote okupi na anti-vladinom protestu.

Na snimcima se mogu videti i drugi pripadnici policije kako drže oružje upereno u demonstrante, koji su ih napali šipkama i gađali Molotovljevim koktelima.

Ovo je bio prvi protest tokom kojeg je policija postavila na ulicu vodene topove.

Istovremeno, britanski javni servis Bi-Bi-Si javlja da je tokom protesta policija pucala iz pištolja prvi put. Ostali svetski mediji nemaju informacije o korišćenju pištolja.

Kako javlja Rojters, većina demonstranata je mirno protestovala uprkos kiši.  

Učesnici protesta najavili su da neće odustati od marševa, navodeći da će ih biti sve više i više ukoliko ih vlasti ignorišu. 

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.

broj komentara 0 pošalji komentar