Bolsonaro: Doniraju novac za Amazoniju da bi se mešali u suverenitet Brazila

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da zemlje koje doniraju novac za zaštitu kišnih šuma u Amazoniji, koje su zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u suverenitet Brazila.

Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, Bolsonaro je, kako navodi Rojters, ljutito odgovorio na ono što je smatrao otvorenim mešanjem.

"Te zemlje koje šalju ovde novac, ne čine to iz milosrđa. One šalju novac kako bi se mešali u naš suverenitet", napisao je Bolsonaro na Fejsbuku.

Osim toga, prvi put je istakao da postoji mogućnost da farmeri ilegalno podmeću šumske požare. 

Brojni ekolozi okrivljuju za požare predsednika Brazila, koji je u vreme predizborne kampanje obećao da će obnoviti ekonomiju zemlje tako što će istražiti ekonomski potencijal Amazonije. 

Organizacije za zaštitu životne sredine smatraju da je Bolsonaro ohrabrio rančere, farmere i drvoseče da eksploatišu i spaljuju prašumu kao nikada ranije, i da, uz to, osećaju da neće biti kažnjeni za takve postupke. 

Bolsonaro je odbacio optužbe da je odgovoran za požare.

Amazonska prašuma proizvodi oko 20 odsto svetskog kiseonika zbog čega je često zovu "pluća planete".

Svetska fondacija za prirodu saopštila je da je ona "nepovratno oštećena" i upozorila da bi, umesto kiseonika, mogla da počne da emituje ugljenik, koji je glavni pokretač klimatskih promena.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 23. avg 2019, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

Dobro jutro, "Kolumbo"!

Pa zasto se onda ti mesas u suverenitet Venecuele??

(petak, 23. avg 2019, 11:07) - Воронцов [neregistrovani]

Љуидски егоизам све то производи

Људи су због личних интереса спремни све да униште.Говоримо о димњацима из термоелектрана о аутомобилима и другим изворима угљен диоксида. А колико ће угљен диоксида произвести само ови пожари? С друге стране местаје биљни свет и нема шта да поново произведе кисеоник.