Amerikanac osuđen na doživotnu robiju zbog masakra na trgu Nisur

Nekadašnji plaćenik kontroverzne kompanije Blekvoter, Nikolas Slaten, osuđen je na doživotnu robiju, jer je u jesen 2007. godine u Bagdadu učestvovao u ubistvu 14 osoba, uključujući dve žene i dva dečaka, javljaju američki mediji.

Slaten je optužen da je prvi zapucao na iračke civile i time počeo tragičan sled događaja koji je okončan pošto je ubijeno deset muškaraca, dve žene i dva dečaka starosti devet i jedanaest godina. Ranjeno je još dvadesetak Iračana.

Ovaj događaj je kasnije nazvan "Masakr na trgu Nisur" i predstavljao je umnogome prekretnicu američkog učešća u iračkoj krizi, pošto je ionako slaba podrška američke javnosti za avanturu mlađeg Džordža Buša u velikoj meri nestala.

Sudija Rojs Lambert ga je osudio na doživotnu robiju, iako je odbrana tvrdila da je Slajten zapucao jer mu se učinilo da ka konvoju ide grupa bombaša-samoubica.

Brojni službenici kompanije Blekvoter, koja se u Iraku bavila obezbeđenjem objekata i zaposlenih u različitim američkim kompanijama, optuženi su za brojna ubistva i zločine počinjene tokom boravka u Iraku.

Blekvoter je u jeku iračke krize bio najveća privatna vojska na svetu, sa oko 10.000 plaćenika, opremljenih avijacijom, oklopnim vozilima i omanjom mornaricom.

Suočeni sa brojnim skandalima, čelnici Blekvotera su prvo promenili ime kompanije, a zatim je prodali grupi investitora. Danas ta kompanija poznata je pod imenom Akademi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

Brojevi su malo drugaciji

Po mom misljenju ovaj covek je dobio kaznu koju nije zasluzio. Presuda na dozivotnu je samo politicka, i njome se pokrivaju mnogi ucesnici sa vecim chinom. Njegova krivica nije dokazana. Sto se tiche broja clanova Blackwater-a, niko nezna. Znam za sigurno nije 10,000. Kad su poceli 2005, brojali su 16,000, a poshto oni rade pod raznim imenima "Constellis Holdings-a", oni broje mnogo vishe, samo u Iraku ih je bilo 148,000.

(četvrtak, 15. avg 2019, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Koga li je ovaj zgazio na taban?

Pa njih je hiljade koji to rade po celome svetu a ovog jednog našli samo.

(četvrtak, 15. avg 2019, 00:15) - anonymous [neregistrovani]

Kazna

Sta, samo jedna dozivotna? Pa ovo ne lici na amere...Da su bar tri, pa jos 20 godina preko dozivotnih...

(sreda, 14. avg 2019, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

da je u Americi

ubio samo jednog covjeka , smrtna kazna mu nebi ginula .

(sreda, 14. avg 2019, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

Pomilovanje

Tramp ce ga pomilovati

(sreda, 14. avg 2019, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

Samo

jedan od toliko hijada