Britanci zaplenili 104 kilograma zlata vrednosti 4,5 miliona evra

Na londonskom aerodromu "Hitrou" pripadnici britanske Nacionalne agencije za kriminal zaplenili su oko 104 kilograma zlata, vrednog oko 4,5 miliona evra, za koje se sumnja da je povezano sa latinoameričkim narko-kartelima.

Zlato je putovalo u Švajcarsku sa Kajmanskih ostrva a, kako prenosi britanski Skaj njuz, zlato je najpre privatnim avionom prevezeno na Kajmanska ostrva iz Venecuele. 

Značajan deo ovog plemenitog metala zaplenjen je u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

"Verujemo da je ova pošiljka povezana sa narko-kartelima u Južnoj Americi. U saradnji sa partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspeli da zaustavimo dalje kretanje zlata", rekao je Stiv Mekintajer sa aerodroma "Hitrou", gde je zlato pronađeno prošlog meseca, prenosi Si-En-En.

Rekao je da se "poslovni model" mnogih organizovanih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vredna roba prebacuje preko granica kako bi se finansiralo dalje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

Direktor granične policije na aerodromu "Hitrou" Nik Džarivala dodao je da oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gde ih najviše boli – po džepu. 

"Ovo je bila značajna zaplena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju sa partnerima za sprovođenje zakona, kako u zemlji tako i u inostranstvu, u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Džarivala.

Zlato će dalje postati deo međunarodne istrage pranja novca koju sprovode vlasti Kajmanskih ostrva iz podršku britanske Nacionalne agencije za kriminal.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

Englezi...

Plene zlato, plene naftu, plene šta god uspu da se dočepaju...ovi ili opet počeli da sanjaju sebe nekim gospodarima sveta ili im gori breksit pod petama pa neznaju kako da popune kasu...

(nedelja, 21. jul 2019, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Engleska nastavlja

Primjenivati metode iz svoje kolonijalisticke politike.

(nedelja, 21. jul 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Ma,nije to nista....

Ma,nije to nista koliko je britanska Imperija tokom vijekova zarobila zlata i dijamanata i ostalih vrijednosti po cijelom svijetu.U Britanskom Nacionalnom muzeju od milion eksponata njihova su samo dva,sesir sa peruskom Robina Huda i Watsova parna masina,a sve ostalo su opljackali po svijetu.