Hant "veoma razočaran"; Zarif: Tanker prekršio pomorska pravila

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izrazio je "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu. Zarif je preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

Hant je na svom Tviteru nalogu napisao da je upravo razgovarao sa Zarifom i izrazio "ekstremnu razočaranost" pošto ga je prošle subote uveravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a, kako ističe, poneo se na suprotan način.

"Ovde su potrebna dela, a ne reči ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni", poručio je Hant.

Rojters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker "Stena impero" mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti ranije danas su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage, da bi potom Iranski savet čuvara naveo da je u pitanju odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog broda kod Gibraltara.

Kako je saopštio Forin ofis, Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

Zamislite,Hant je "veoma razocaran".....

A,nije Iran bio razocaran kad su mu Britanci zarobili tanker kog Gibraltara,to je "normalna" stvar.Ali,kad neko dirne u njihove interese onda su strasno razocarani.

(subota, 20. jul 2019, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Britanija!

Želite brodove? Nije problem. Prvo vratite taj iranski koji ste prvi zaplenili i ova 2 će te dobiti nazad bez ikakvih problema.