Glavnokomandujući francuske vojske podneo ostavku

Glavnokomandujući francuske vojske podneo ostavku Sarkoziju načelnik generalštaba francuske vojske, general Bruno Kiš, podneo je ostavku predsedniku Nikoli Sarkoziju, dva dana pošto je jedan vojnik u toku vojne vežbe pucao na publiku pravim mecima, umesto ćorcima.

Francuski general, koji je imenovan na mesto glavnokomandujućeg pešadijskih jedinica u junu 2006. godine, služio je prethodno u misijama na Balkanu - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Kiš je 1995. godine bio šef ćelije za planiranje za bivšu Jugoslaviju, dok je 1998. godine bio je jedan od komandanata Sfor-a u Sarajevu.

Posle NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine komandovao je francuskom brigadom u Kumanovu, a potom i brigadom "Lekler" u Kosovskoj Mitrovici, kao komandant francuskog kontingenta Kfora.

Kiš je podneo ostavku nakon drame koja se u nedelju dogodila u Karkasonu, na jugu zemlje, kada je u toku vojne vežbe povređeno 17 osoba, od kojih četiri teško.

Poručnik koji je pucao na okupljene pravim mecima, umesto ćorcima, suspendovan je danas iz vojske, saopštili su vojni izvori.

Predsednik Sarkozi, koji je juče obišao mesto nesreće i bolnicu u kojoj se nalaze povređeni, poručio je da će preduzeti "oštre" mere protiv vojnika koji je pucao, ali i njegovih pretpostavljenih.

U toku je istraga koja treba da pokaže kako je došlo do ove tragične situacije.

broj komentara 0 pošalji komentar