Britanija šalje elitne jedinice u Omanski zaliv

Velika Britanija poslaće elitne jedinice mornarice u Omanski zaliv kako bi zaštitila svoje ratne brodove usled povećanih tenzija sa Iranom, piše Sandej tajms.

Planirano razmeštanje britanskih snaga sledi posle nedavnog napada na dva naftna tankera za šta su SAD optužile Iran.

Kako se očekuje, stotinak britanskih marinaca biće upućeno u Omanski zaliv za gde će se pridružiti brodovima iz britanske nove mornaričke baze u Bahreinu, navodi Sandej tajms, pozivajući se na neimenovane vojne izvore.

Mornarica će nadgledati moreuz helikopterima i manjim brodovima u misiji "zaštite snaga" koja se planiva već nekoliko nedelja zbog porasta tenzija sa Iranom, prenosi Politiko.

Ipak, britansko ministarstvo odbrane pokušalo je skrene pažnju sa tog poreza rekavši za "Sandej tajms" da je reč o unapred planiranom razmeštanju snaga i da odluka nije ni na koji način "povezana sa aktuelnom situaciju u Omanskom zalivu".

O ulozi Britanije u krizi u Omanskom zalivu sutra će na vanrednom sastanku razgovarati vojni i bezbednosni zvaničnici, dodaje Sandej tajms.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

@ Ovo će biti dobro...

Iran nikada niko nije mogao osvojiti kao ni persiju.To je prva civilizacija a sada je tamo narod 99% obrazovan i zna sta treba.

(nedelja, 16. jun 2019, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Ovo će biti dobro...

Biće novi film, Džoni Ingliš osvaja Iran. Pošto su ameri Ramba penzjonisali.

(nedelja, 16. jun 2019, 18:54) - anonymous XS [neregistrovani]

Britanci nikako da se smire

Stalno nešto tumaraju po svetu da skuhaju neku čorbu gde će se drugi posvađati