Ponovo haos u Hongkongu, policija koristi suzavac i gumene metke protiv demonstranata

Policija je ispalila gumene metke i suzavac na demonstrante u Hongkongu gde se ljutnja zbog novog zakona o ekstradiciji pretvorila u nasilje. Demonstranti su blokirali puteve u okolini zgrada u kojima su smeštene institucije vlasti a policiju su gađali ciglama. Na lice mesta su upućena i ambulantna kola.

Policijski zvaničnici kažu da policija nije imala izbora neko da koristi oružje kako bi zaustavila demonstrane. Osudili su nasilje.

"Nema potrebe da povređujete nevine ljude da biste izrazili mišljenje", rekao je policijski zvaničnik.

Jedan mladi demonstrant, koji je nosio crnu masku i rukavice, rekao je za agenciju AFP da oni neće otići sa ulica dok se ne izbore za pravo.

Vlada ne odustaje od zakona koji bi omogućo da osumnjičeni, po jednostavnijoj proceduri budu poslati u Kinu i druge zemlje, da im se sudi. Očekuje se da zakon bude usvojen u konačnom glasanju 20. juna.

Ovo je prvi put da su gumeni meci korišćeni u Hongkongu u poslednjih nekoliko decenija, navodi Bi-Bi-Si.

Protesti su u početku bili mirni a hiljade demonstranata su izašle na ulice pokušavajući da blokiraju ulice u pristup Vladinim zgradama.

Međutim, u sredu su demonstracije eskalirale,

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 20:28) - Воронцов [neregistrovani]

Вероватно још мисле да нису Кина

Сасвим очекивано ако су саставни део Кине онда важе и закони те државе, Истина некој области се може дати и већа аутономија али и не мора. Макар теоријски изгледа да неко локално правосуђе може лакше заштити неког локалног моћника ако прекрши закон него правосуђе на нивоу државе.

(sreda, 12. jun 2019, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Hong Kong

Zapadni trn u kinesko oko. Izgubili ga, al ne daju se i pokušavaju i dalje da ga koriste kao platformu za napad na državu kojoj pripada po zakonu.Kineski pokušaj kompromisa izgleda ne pali...

(sreda, 12. jun 2019, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

Hong Kong

Gradjani Hong Konga imaju potpuno drugacije vidjenje demokratije i prava od zvanicnika kineske komunisticke partije. Nadam se da ce uspeti da se izbore za svoju viziju makar i nasilno ako takozvani komunisti nece da ragovaraju

(sreda, 12. jun 2019, 14:03) - Огњен [neregistrovani]

Иза ових немира ...

као и иза свих насилних демонстрација стоји нека обавештајна служба, у овом случају се зна ко је до скоро управљао Хонг Конгом.

(sreda, 12. jun 2019, 13:46) - Bisenija [neregistrovani]

OK

Nadam se da ce zakon biti usvojen i da ce Hong Kong brzo biti vracen u potpunosti u pravni sistem NR Kine, gde mu je i mesto.

(sreda, 12. jun 2019, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Ovo i ne treba biti vijest

Kao sto na zapadu vise nisu vijest ''zuti prsluci'' ni stanje Asanza. Kina je dovoljno velika i mocna zemlja da se sama izbori sa ''demonstrantima'', bez mjesanja BBC-a i slicnih.