Tramp sprema pomilovanje za specijalce osumnjičene za ratne zločine

Američki predsednik Donald Tramp mogao bi da pomiluje trojicu specijalaca osumnjičenih da su, u Avganistanu i Iraku, počinili ratne zločine, uključujući ubijanje navodnih talibanskih bombaša i uriniranje po njihovim telima, piše Njujork tajms.

Ovakvu Trampovu nameru, Njujork tajmsu potvrdila su dvojica zvaničnika administracije, navodeći da je predsednikova administracija zatražila ubrzani postupak, kako bi se ova akcija završila što je pre moguće.

Jedan od zahteva odnosi se na pripadnika mornaričkih "foka" Edvarda Galagera, koga narednih sedmica čeka suđenje jer je, prema navodima optužnice, nožem ubio zarobljenika u Iraku, kao i da je pucao u nenaoružane civile.

Prema navodima Njujork tajmsa, pomilovanje se sprema i za bivšeg plaćenika kompanije "Blekvoter" koji je nedavno proglašen krivim za pucnjavu u kojoj su 2007. godine u Iraku stradale desetine nenaoružanih osoba, majora Metju Golstina optuženog da je 2010. godine ubio nenaoružanov Avganistanca, te pripadnika Marinaca optuženog da je urinirao po leševima talibanskih boraca.

Tramp je, nedavno, Golstina nazvao "američkim herojem".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 21. maj 2019, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

Jeste kolega,

tačno to znači. Mogu da rade šta im volja, gde im volja, sa nekim izuzetcima. To nije ništa novo, jedino Crvenko to sad otvoreno priznaje.

(utorak, 21. maj 2019, 07:05) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Jel to znaci da americki vojnici mogu da rade šta hoce ,svuda po svetu i da zato ne odgovaraju. Meni je cudno zašto druge zemlje i dalje podrzavaju Ameriku.Dušan