Kineski mediji o susretu Vučića i Sija

Kineska agencija Sinhua prenela je vest o susretu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Pekingu, u okviru drugog foruma "Pojas i put".

Agencija Sinhua je navela da je Si rekao da bilateralna saradnja Kine i Srbije u različitim oblastima polako napreduje od uspostavljanja strateškog partnerstva 2016. godine.

Osim toga, pojačano je i uzajamno političko poverenje i obe strane su čvrsto podržavale suštinske interese partnera.

Vest Sinhue o susretu Vučića i Sija preneli su vodeći kineski mediji kao što su Čajna dejli, Global tajms, kineski Pipl i Kineski radio internacional.

Sinhua je navela reči kineskog presednika o važnoj poziciji Srbije u okvirima inicijative "Pojas i put", kao i međusobnom odnosu dveju zemalja.

"Obe strane treba da unaprede međuljudske i kulturne razmene i uzajamno učenje, poboljšaju veze među ljudima, ojačaju međunarodnu saradnju u multilateralnim oblastima, zajednički podrže multilateralizam i promovišu svetski mir i razvoj", izjavio je Si.

Predsednik Vučić saopštio je da Srbija čvrsto podržava i aktivno učestvuje u saradnji u okviru inicijative "Pojas i put", koja donosi korist ljudima u Srbiji i ostatku sveta.

Glavni projekti izgrađeni uz pomoć Kine uveliko su promovisali ekonomski razvoj Srbije.

Dvojica predsednika su nakon sastanka zajedno svedočili potpisivanju dokumenata o bilateralnoj saradnji u okviru zajedničke izgradnje "Pojasa i puta".

U danu kada su se susreli predsednici i otvorena konferencija "Pojas i put", na kineskoj televiziji emitovan je film o "Železari Smederevo".

Državna televizija Si-Si-Ti-Vi je emitovala je ovaj prilog kao primer uspešne kineske investicije u Srbiji, za koju je danas Vučić i u Pekingu rekao koliko je ona bila važna za srpsku privredu i bila spas za Smederevo i ljude u ovom gradu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 07:31) - anonymousdragojlo [neregistrovani]

Dragojlo

Kina je svetska sila , imaju dobru ekonomsku politiku I od njih mozemo dosta da naucimo I dobijemo .

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:41) - Petra [neregistrovani]

prijatelji

Trebamo cuvati prijateljstvo sa Kinom. Pored toga sto su dobri poslovni partneri , oni su jedni od vodecih ekonomskih sila u svetu.