Ko su bombaši-samoubice iz Šri Lanke

Nakon što je takozvana Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Šri Lanki, policija je potvrdila da je u napadima učestvovalo devet bombaša-samoubica, od kojih je osam identifikovano.

Među njima je jedna žena, jedan bombaš je studirao u Britaniji, a dvojica su sinovi najvećeg trgovca začinima u Kolombu Muhameda Ibrahima.

Do sada je uhapšeno više od 60 ljudi. Broj poginulih porastao je na 359.

Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena najavio je juče smene na čelu Ministarstva odbrane i bezbednosnih službi zbog nesprečavanja napada.

Nekoliko sati pre serije bombaških udara, najviši zvaničnici obaveštajnih službi Šri Lanke dobili su informacije o napadu islamista, rekli su izvori bliski istrazi.

Takozvana Islamska država objavila je fotografiju na kojoj su sedmorica bombaša samoubica, maskirani, dok je lice idejnog tvorca napada Zahrana Hašima nepokriveno.

Ipak, u pozadini većine napada su teroristi lokalne ekstremističke grupe. Premijer Ranil Vikremesinge tvrdi da i dalje postoji pretnja, jer su ljudi sa eksplozivom u bekstvu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 25. apr 2019, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

@Запитаност

Разумем ја вас али устаљен профил терористе је особа са мало или никако образовања из неке забити, религиозно затуцана испраног мозга, која није видела света...У овом случају су самоубице академски образовани људи у Британији и Аустралији, поред осталог, из најимућнијих и виђенијих породица у Сри Ланки.Иначе ово нису урадили само екстремисти из Сри Ланке. Сри Ланка је изабрана као најлакша мета, тув “Софт Таргет”.Ово је планирано и уигравамо месецима, све је професионално урађено и синхронизовано, врло софистицирано са експлозивом и опремом својственој професионалној војсци, другим речима организовано споља.

(četvrtak, 25. apr 2019, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

Heraklit

Bombasi samoubice - visoko obrazovani.
Heraklit kaze: Puno znanja ne uci pameti.

(četvrtak, 25. apr 2019, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Teroristi imaju samo jednu ideologiju bez obzira na obrazovanje

Nije trebalo sklapati mir sa njima, niti ih stavljati na vazna radna mesta. Ko je sprecio da upozorenje dodje do vrhovne vlasti?

(četvrtak, 25. apr 2019, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

Tako je kad se sklopi nasilan mir...

...sa teroristima!

(četvrtak, 25. apr 2019, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

Запитаност

Шокантни догађаји који излазе изван оквира једноставног коментарисања, питање је да ли су најбогатији истовремено и најпаметнији. Светски стандарди у образовању су још увек у повоју иако постоје неке мере - минималне по ефекту, али врло захтевне при проучавању - да се изађе на крај са девијацијама просвећености, које како видимо могу да имају најтрагичније размере. Ипак се ту ради о једној конфликтној ситуацији где решење изгледа као крај свим патњама и неправди са ултимативним покушајем да се скрене пажња и казна.
Крајња конфузија и крајњи фундаментализам као да се некако условљавају.
У старом Риму је то била Арена, која је требала да шокира публику - изгледа да нисмо достигли крајњи апсурд.

(četvrtak, 25. apr 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Жена самоубица

Да допунимо вест, било је осам самоубица који су себе разнели у црквама и елитним хотелима.
Жена самоубица је била жена од једног од два брата самоубица која се разнела у својој кући (огромна кућа у елитном делу Коломба) са своје двоје деце и троје полицајаца који су дошли да изврше претрес после самоубилачких напада и била је у другом стању. Колико је та свест помрачена да убијеш своју децу и нерођено дете?!
Најтрагичније и несхватљиво је што су готови све самоубице биле врло образоване и из више класе и што у Сри Ланки муслимани просперију и апсолутно су равноправни иако чине 10% становништва (толико има и хришћана), остало су будисти.