Odnosi Rusije i NATO-a kao pred Hladni rat

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli civilnu i vojnu saradnju, izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško za Sputnjik.

Aleksandar Gruško je ocenio da je Alijansa otišla isuviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom.

"NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka", rekao je Gruško.

Rekao je da "paradoksalno, ali danas odnos između Rusije i NATO najviše podseća na vreme u kom je i osnovan NATO – uoči Hladnog rata".

"Ponovo je pala prašina sa "Armelove doktrine': dijalog i obuzdavanje. Samo u toj formuli ima mnogo obuzdavanja i malo dijaloga", rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, ukupni vojni rashodi zemalja NATO-a za prošlu godinu prevazilaze bilion dolara, što je 22 puta više od ruskih troškova za odbranu.

Gruško je naglasio da Moskva nema nameru da učestvuje u trci za povećanje vojnog budžeta sa NATO-om.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

Karte Evrope 1989 i 2019

Dovoljno je uporediti karte u razmaku od 30 godina s granicama nato-a, ne samo da su se prosirili na bivse drzave Varsavskog pakta vec i na bivse republike SSSR s aspiracijama na Ukrajinu i Gruziju i da tako okruze
Rusiju sa sjevera, zapada i juga. Zapad vristi da je Rusija agresivna a potpuno su nijemi na svoje okruzivanje Rusije.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Hmm

Ako je krivac za Hladni rat bio SSSR i agresivno sirenje komunizma, kako tvrde na zapadu. Ko li je kriv za danasnju sve losiju bezbednosnu situaciju u svetu?