Izrael potvrdio da je 2007. bombardovao nuklearku u Siriji

Izraelska vojska danas je prvi put potvrdila da je 2007. godine izvela vazdušni napad u Siriji u kojem je uništila objekat za koji je pretpostavljala da je nuklearni reaktor, saopštivši da je tim napadom otklonjena velika pretnja po Izrael i region i da je to "poruka" drugima.

"Tom operacijom i njenom uspešnošću jasno je stavljeno do znanja da Izrael nikada neće dozvoliti da se nuklearno oružje nađe u rukama onih koji ugrožavaju njegovu egzistenciju – tada Siriji, a danas Iranu", naveo je izraelski ministar za obaveštavanje Izrael Kac na Tviteru, prenosi Rojters

Izraelski ministar za obaveštavanje je to pojasnio nekoliko sati nakon što je Izrael zvanično, prvi put, priznao da je 2007. godine izveo vazdušni napad na postojenje El Kubar u sirijskom regionu Deir ez Zor. 

"Poruka napada na reaktor koji je izveden 2007. godine, jeste da Izrael neće tolerisati izgradnju koja može da predstavlja egzistencijalnu pretnju. To je bila poruka 1981, to je bila poruka 2007, i to je buduća poruka našim neprijateljima", naveo je načelnik Generalštaba izraelskih oružanih snaga Gadi Eizenkot.

Prema njegovim rečima, samo je nekolicina visokih komandanata znala za planove o operaciji "Izvan kutije".

Iz perspektive Izraela, taj napad je bio izuzetno uspešan jer ne samo što je reaktor uništen već je i sprečena dalja eskalacija i ojačana izraelska moć zastrašivanja u regionu, a kasnije se ispostavilo da se baš ta oblast u Siriji našla u rukama Islamske države, navodi AP.

Današnjim saopštenjem, Izrael je skinuo veo tajne s jedne od svojih najsmelijih i najmisterioznijih operacija u novijoj istoriji, ocenjuje američka agencija.

Iako se u širokim krugovima verovalo da Izrael stoji iza vazdušnog napada izvedenog 6. septembra 2007, ta zemlja to nikada ranije nije javno komentarisala, napominje AP.

Napad izvelo osam aviona F-15 

U iscrpnom saopštenju, vojska je obelodanila da je osam borbenih aviona F-15 izvelo strogo poverljive vazdušne napade na delimično izgrađeno postrojenje El Kubar u regionu Deir ez Zor, 450 kilometara severoistočno od Damaska, uništivši objekat koji je godinama razvijan i koji je, prema tadašnjem planu, trebalo da postane operativan krajem 2007. godine.

Umešanost u ovaj napad bila je jedna od najčuvanijih tajni Izraela, a, za sada, nije jasno zašto je ta zemlja odlučila da je baš danas iznese na svetlost dana. 

Vojska nije želela da komentariše o razlozima objavljivanja saopštenja u ovom trenutku, ali bi ovaj potez mogao da bude povezan s predstojećim objavljivanjem memoara bivšeg premijera Ehuda Omlerta, koji je taj napad naložio i godinama ga nagoveštavao, ili bi pak mogao da bude upozorenje izraelskom neprijatelju Iranu, koji je aktivan u Siriji, ocenjuje AP.

Inače, u vreme napada 2007, Sirija je optuživala Izrael da narušava njen vazdušni prostor.

Udar iz 2007. podsećao je na izraelski napad na reaktor koji je bio u izgradnji u Iraku 1981. godine.

Sirija poricala da je napadnut reaktor 

Komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga Amikam Norkin ističe da je, sa istorijskog stanovišta, odluka Izraela da uništi reaktor u Siriji jedna od najvažnijih odluka donetih u poslednjih 70 godina.

"Zamislite samo kakva bi situacija bila danas da se u Siriji nalazi nuklearni reaktor", rekao je Norkin.

Američka agencija napominje da su Izrael i Sirija uvek bili ljuti neprijatelji i da je, tokom sedmogodišnjeg sirijskog građanskog rata, Izrael izveo više od 100 vazdušnih udara, koji su najverovatnije bili usmereni protiv onoga za šta je sumnjao da su isporuke oružja namenjene ekstremističkoj grupi Hezbolah, koju Iran podržava.

Izraelska vojska je danas objavila i snimak operacije, fotografije i detaljna obaveštajna dokumenta o napadu, a u izveštaju se navodi zaključak da je reaktor građen uz pomoć Severne Koreje, navodi Rojters.

Sirija, inače potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1970, uvek je poricala da je napadnuta lokacija bila reaktor i da Damask ima nuklearnu saradnju sa Severnom Korejom.

Odluka Izraela da objavi saopštenje o ovom napadu usledila je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta proteklih meseci pozivao SAD i međunarodnu zajednicu da preduzmu oštru akciju protiv saveznika Sirije, Irana, zaključuje britanska agencija.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2018, 07:45)
Darko [neregistrovani]

E sad zamislite...

...da neka druga država, npr Rusija, izvrši iste ovakve udare na teritoriji druge suverene države, npr. Ukrajine, pod izgovorom da neki njihov objekat "ugrožava" njihovu nacionalnu bezbijednost!Zamislite tu medijsku halabuku isatanizaciju, hitna zasjedanja SB UN i osude Američkog, Britanskog, Francuskog, Nemačkog ambasadora, sankcije, nova naoružavanja na granici Rusije, itd, itd...Nisam siguran da ne bi i Treći svetski rat otpočeo!Sa druge strane, Izrael se još hvali kako je izvršio 100 vazdušnih udara na teritoriju Sirije i javno prijeti Iranu da im isto sleduje...i nikom ništa!

(sreda, 21. mar 2018, 17:41)
anonymous [neregistrovani]

Sila Izrael

Svi se boje reaktora, a sta je sa medjunarodnim pravima? Cega se vi bojite?

(sreda, 21. mar 2018, 16:50)
milan lala [neregistrovani]

Sila

A kad je SB-OUN dao vama u zadatak da vi to uradite ? Sa agresijom se ne obezbedjuje mir i sigurnost nego dogovorom i saradnjom .

(sreda, 21. mar 2018, 16:31)
anonymous [neregistrovani]

@Bombardovali reaktor?

Izraelci su bombardovali postrojenje u izgradnju u kojem nije bio instaliran nuklearni reaktor. Reaktor se instalira tek kad se postrojenje izgradi a ovo postrojenje u Siriji je bilo u izgradnji. Tako da nije bilo nikakve opasnosti po okolinu. Nisu Izraelci naivni, znali su oni da je bolje unistiti postrojenje pre njegovog stavljanja u funkciju nego kad isti postane operativan jer bi tad ugrozili i svoju drzavu jer radijacija ne zna za granice.

(sreda, 21. mar 2018, 12:18)
anonymous [neregistrovani]

Izrael je u pravu

Svi smo vidjeli sta znaci kada nesto padne u ruke islamskih fanatika, ni kulturna bastina im nije sveta. Nisam protiv Asada, ali to su zemlje u kojima ''sad pa sad'' moze doci do promjene vlasti i radikalizacije, takvima ipak ne bi trebalo dozvoliti da imaju nuklearno oruzje. U takve spada i Pakistan, pa su mu ipak dozvolili da ima atomsko oruzje zbog geostrateske politike Engleza i Amera.

(sreda, 21. mar 2018, 10:19)
anonymous [neregistrovani]

strasno

ovde ce ratovi trajat vecno.

(sreda, 21. mar 2018, 10:10)
anonymous [neregistrovani]

logicno

Logicna odluka. Bolje je na vreme srusiti tako nesto, nego da padne u ruke takozvane islamske drzave.

(sreda, 21. mar 2018, 10:09)
anonymous [neregistrovani]

@Nije opasan

Ko daje pravo Izraelu da odlucuje ko ce da ima nuklearni reaktor a ko ne.

(sreda, 21. mar 2018, 09:18)
izraelac [neregistrovani]

Nije opasan

Reaktor nije bio u funkciji. Bio je u pripremi i bez nuklearnog goriva. Uostalom prva zrtva radijacije bio bi i Izrael kao zemlja koja se granici sa Sirijom.Ni reaktor u Iraku nije bio aktiviran, niti je gorivo bilo u njegovom jezgru! Sreca je da niti jedan od reaktora nije pao u ruke islamskim ekstremistima koji su opasnost svima.Izraelski stratezi i generali nisu budale bez mozga

(sreda, 21. mar 2018, 08:58)
anonymous [neregistrovani]

Bombardovali reaktor?

Pa da li je taj reaktor uopšte bio u funkciji? Ako su ga bombardovali da li su svesni da je zračenje moglo da iscuri i zagadi i druge države.