Ekonomist: Evropu treba da brine ruska sila na Baltiku

Ono što bi više trebalo da brine Evropu od razmetanja nuklearnim oružjem u kojem ruski predsednik Vladimir Putin uživa, jeste ogromna konvencionalna sila Rusije koja se polako razvija, posebno u baltičkom regionu, piše britanski nedeljnik "Ekonomist".

Kako list navodi, Putin je svojim godišnjim obraćanjem naciji 1. marta i govorom o nuklearnoj raketi neograničenog dometa, koja garantovano može da izbegne američku protivvazdušnu odbranu, dobio naslovnice u medijima koje je želeo, iako "nema ničeg novog u tome da Rusija može da uništi SAD nuklearnim oružjem, kao ni naznaka da će se nešto promeniti na tom frontu".

Međutim, ono što bi Evropu više trebalo da brine je sve veća ruska sila koja se razvija na Baltiku, navodi se u tekstu objavljenom 8. marta.

Prema većini parametara, NATO je u prednosti nad Rusijom, međutim, realnost na terenu mogla bi da bude drugačija.

Kako list navodi pozivajući se na navode korporacije RAND, eksperti tvrde da Rusija sada ima značajnu lokalnu superiornost u odnosu na NATO u slučaju bilo kakvog sukoba blizu svojih granica.

Snage NATO-a, kada bi bile na okupu, bile bi prevelike da se Rusija sa njima izbori, ali u ranim stadijumima sukoba, makar tokom prvih mesec dana, a možda i duže, Alijansa bi bila nadjačana.

U protekloj deceniji, nastala je razlika između zapadnih snaga i njihovih ruskih kolega u pogledu razvoja, navodi britanski list.

Članice NATO-a su se prilagodile operacijama protiv pobunjenika u zemljama kao što je Avganistan, rekonstrukcijom lakalnih ekspedicionih snaga, dok se Rusija koncentrisala na obnavljanje mobilnih snaga i vatrenog oružja za brze i snažne udare na protivnika.

U okvirima napora za vojnom reformom koji su usledili nakon slabog učinka u ratu u Gruziji 2008. godine, Rusija je profesionalizovala svoje snage, opremila ih savremenim teškim naoružanjem i usavršila ih čestim velikim vojnim vežbama i iskustvima u borbama u Ukrajini i Siriji.

Ono što brine komandire NATO-a je velika borbena moć koju Rusija može da koncentriše u vrlo kratkom roku u baltičkom regionu.

Prema navodima RAND-a, ukoliko bi došlo do tenkovske borbe, Rusija bi brojno nadjačala NATO u odnosu 5,9 prema jedan, u pešadiji 4,6 prema jedan, a u artiljeriji čak 270 prema nula.

I dok bi NATO imao značajnu prednost u vazduhu, efikasnost aviona bi se brzo smanjila kada se suoče sa najsnažnijom protivvazdušnom odbranom na svetu, navodi list.

Rusiji, kako je navedeno u tekstu, doprinosi i mogućnost korišćenja internih linija saobraćaja kako bi brzo povećala svoje snage.

S druge strane, NATO nije sačuvao svoju transportnu infrastrukturu iz vremena Hladnog rata, mostovi ne mogu da podnesu težinu tenkova, a pruge nisu namenjene vagonima za teško naoružanje.

NATO ima mnogo prostora da unapredi konvencionalno odvraćanje, navodi se, ali se postavlja pitanje da li je Alijansa sposobna da se na to fokusira.

Članice NATO-a sa juga Evrope više brinu o prilivu migranata, Francuska se bori protiv pobune u Sahelu, u novom nemačkom koalicionom sporazumu pitanje oružanih snaga je na 156. od 177 strana, a Putinovi prioriteti su mnogo drugačiji, piše Ekonomist.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 21:33)
anonymous [neregistrovani]

ham.ha..zasto se zapad toliko boji Rusije?

Zasto je zapad toliko uznemiren?

Zasto se pozuruju pregovori sa Kosovom i zeli posto poto da se dobije potpise Srbije?
Cemu tolika zurba?
Dolazi neki novi talas kojeg se zapad boji i nesto se unervozio?
Rusija? Jaka ..stabilna i popularnija....
Putin- jos uvijek popularan i cudno da ga vise ne proglasuju bolesnim....nesto ozdravio...

(utorak, 13. mar 2018, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

Neznam sta se ovde sve komentarise?

Kada bi NATO napao Rusiju razumljivo da se rat nebi vodio samo na granici Rusije vec bi Balisticke rakete poletele za Ameriku i sve Evropske zemlje ucesnice. Na desetine ako ne i na stotine Miliona ljudi bi za nekoliko dana umrli daleko od Ruske granice? Neznam sta se ovde diskutuje?! Ako se napadne Rusija Ona ce normalno da upotrebi svu svoju vojnu silu i naoruzanje i nastace svetsji pokolj -ko to ne vidi On mora da je slep!?

(utorak, 13. mar 2018, 20:38)
anonymous [neregistrovani]

Ko ce nanvise opet nastradati

U eventualnom sukobu.......nazalost Srbi...

(utorak, 13. mar 2018, 18:19)
Milan [neregistrovani]

Srbija

A šta bi NATO realno mogao da preduzme protiv Rusije a da ne ugrozi ceo Svet ?

(utorak, 13. mar 2018, 16:02)
milan lala [neregistrovani]

Provokatori

Evropu treba da izuzetno brine Britansko i americko guranje Evrope u rat sa Rusijom u korist Britanskog i Americkog globalnog imperijalizma.

(utorak, 13. mar 2018, 15:42)
anonymous [neregistrovani]

Pukli su

Zapad je puk'o načisto. Kao i sve velike imperije u istoriji, kad dođu do vrhunca tu počinje pad i propast. Koliko puta viđeno.
A Rusija koja je bila skroz urušena uzdigla se kao feniks.
Opet, ko zna koliko puta u istoriji već viđeno.

(utorak, 13. mar 2018, 15:30)
Miloš [neregistrovani]

Jadni NATO

pa naravno da Rusija ima više vojske na teritoriji RUSIJE nego što NATO ima snaga na granici sa RUSIJOM, niko ne spominje da je vojni savez došao do ruskih granica i da potencionalno predstavlja pretnju njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Zapadnjaci samo teraju svoju priču i stvaraju histeriju a valjda očekuju da im poverujemo, verovatno misle da smo blesavi.

(utorak, 13. mar 2018, 15:08)
anonymous [neregistrovani]

@Re: zapad propada

Ne bi bilo lose i tekst procitati radi cinjenica.Tu se najvise vidi ko je zaslepljen Rusijom.

(utorak, 13. mar 2018, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

Britanski interesi ali ne i EU

Britanija treba da gleda sebe a ne EU iz koje je izašla.EU gleda sopstvene interese a to je saradnja sa Rusijom a ne interese Britanije(engleske)

 

(utorak, 13. mar 2018, 14:54)
anonymous [neregistrovani]

Re: zapad propada

Amerika i EU trenutno beleze ekonomski rast, dakle nije tacno da ekonomski propadaju. Demografski se smanjuju, ali ni blizu koliko Rusija, kojoj odliv mozgova i bela kuga predstavljaju najveci problem. Vojno je zapad i dalje dominantan, stavise projekat EU armije pocinje da poprima opipljivi oblik, i bez UK je projekat vrlo izvestan. Malo manje zaslepljenosti Rusijom koja je i dalje regionalna sila bez mogucnosti nekog ogromnog razvoja (evo Kinezi su poceli da im preuzimaju naftnu industriju postepeno), a malo vise cinjenica ne bi bilo na odmet.