Erdogan upozorio Grčku, Kipar i kompanije koje istražuju gas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje istražuju gas u Sredozemnom moru da "ne prelaze liniju" i da ne povređuju turska prava.

Turski vojni brodovi i dalje se nalaze nedaleko od Kipra, da bi sprečili italijansku energetsku kompaniju "Eni" da započne sa eksploatacijom prirodnog gasa, prenela je agencija AP.

Prema mišljenju Redžepa Tajipa Erdoganu, oportunističke namere u vezi eksploatacije gasa na Kipru "nisu prošle neopaženo".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vežbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedeljak Tursku da se uzdrži od pretnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske vlade za tečnim gorivima jer, kako navodi, vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse ovog etnički podeljenog ostrva.

Kipar je još od 1974. godine podeljen na grčki i turski deo. Grčki deo je međunarodno priznat.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 17:21)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. Ovaj se bas rasbaskario

Ulazi on svugde bez dozvole ,Ali za vrema Sadama HuseinaTurska avijacija nije smela niti priblizati granicu
Iraka.....Pero

(utorak, 13. feb 2018, 14:22)
anonymous [neregistrovani]

@U pravu ste

O cemu ti pricas, pa nije Kipar njegov, nije Irak njegov, nije Sirija njegova a svuda je poslao Tursku vojsku da vrsi agresiju i ubija!!!

(utorak, 13. feb 2018, 14:14)
anonymous [neregistrovani]

to

To nisu Kiprani, iza toga stoje engleske, americke i italijanske kompanije.Kipru ce ici jako malo a i to je bolje od mogucnosti rata.

(utorak, 13. feb 2018, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

U pravu ste

U pravu ste gospodine Erdogane svaka vam zlata vrijedi ... Svoje ne damo tudje necemo .

(utorak, 13. feb 2018, 13:35)
anonymous [neregistrovani]

Ovaj se bas razbaskario

Ulazi u Irak kad mu se prohte i drzi vojsku tamo, ulazi u Siriju kad mu se prohte i drzi vojsku tamo, ne da Kipranima da koriste svoje prirodne resurse o Kosovu i Bosni i da ne pricamo...