Njujork tajms: Oči sveta uprte u Kosovo, suditi svakom zločincu

Američki list "Njujork tajms" objavio je tekst u kojem ukazuje da pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su činili Albanci, prete da "naruše odnose" Prištine sa zapadnim saveznicima.

U tekstu pod naslovom "Oči sveta uprte u Kosovo zbog nastojanja da blokira sud za ratne zločine" navodi se da su zapadne sile uvek bile nepokolebljive u stavu da se Kosovo, kao i region, mora suočiti sa balkanskim ratovima.

Podseća se i da su Francuska i Nemačka u Prištinu poslale izaslanike u okviru napora da izvrše pritisak na zvaničnike da odustanu od pokušaja izmene zakona.

"Svakom ko je osumnjičen da je počinio ratne zločine mora da bude suđeno, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost", rekao je Džejms Ker Lindzi, profesor politike i stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu.

Kako je dodao, "niko nije dobio odrešene ruke po pitanju ratnih zločina".

Kako se podseća u tekstu, u decembru prošle godine, 43 poslanika, većinom iz redova veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pokušali su da na glasanje u skupštini stave inicijativu za ukidanje suda, ali se to nije dogodilo i rasprava je odložena, a očekuje se ovih dana da ta tema bude ponovo stavljena na dnevni red.

Kako piše njujorški list, navodi se da neki od komandanata OVK, među kojima kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji predvode napore za opoziv zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda.

U tekstu se navodi i da su lokalni mediji izvestili da su optužnice neizbežne i da bi se neke vodeće političke ličnosti mogle suočiti sa hapšenjem.

Specijalni sud čije je sedište u Holandiji, sa timom međunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu, formiran je radi procesuiranja ratnih zločina bivših članova OVK, navodi se u tekstu Njujork tajmsa i podseća da ga je osnovala kosovska skupština na insistiranje zapadnih saveznika 2015. godine.

Njujork tajms navodi da su bivši članovi OVK zauzeli pozicije moći na Kosovu i čine najveći deo tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući aktuelnog predsednika i premijera.

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je Evropska unija osnovala 2011, i na čijem je čelu bio američki diplomata Klint Vilijamson.

Njujork tajms podseća da je istraga pokrenuta nakon što je Savet Evrope izneo optužbe na račun OVK.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 20:32)
Cikago [neregistrovani]

Tresla se gora...

Biće kao i do sada ,,tresla se gora,rodio se mis,,.

(nedelja, 14. jan 2018, 20:08)
Prele [neregistrovani]

Zapad

Nema pravde dok se ne osude oni koji su naredili bombardovanje

(nedelja, 14. jan 2018, 19:19)
Sinisa [neregistrovani]

Pravda za ratne zlocince

Smesan je bio sud u Hagu koji je za 135 hiljada poginulih preko dvesta hiljada ranjenih,silovanih,invalida, skoro dva miliona raseljenih osudio stotinak ljudi. To je samo reda radi jer hiljade zlocinaca i dalje zive medju nama.

(nedelja, 14. jan 2018, 18:58)
anonymous [neregistrovani]

Vise nije 'Sud za OVK'

nego 'Sud za sve zlocine bez obzira ko ih je pocinio'zanimljiva promena.

(nedelja, 14. jan 2018, 17:39)
anonymous [neregistrovani]

Farsa.

Americka administracija (pod bilo kojom upravom) se nikada nije pokajala niti priznala gresku.Ovo sto se sada radi je "zamazivanje ociju" o nekom fer sudjenju koje ce da bude sve a najmanje fer, to je do sada dokazano toliko puta od onih istih koji su ih priznali, pa...zasto bi im onda verovali.

(nedelja, 14. jan 2018, 17:13)
anonymous [neregistrovani]

Tresla se gora, radio se mis!

Sudjenja je bilo i u Hagu, a Svi nevini, Haradinaj, Taci i mnogi drugi. Da je Zapad stvarno hteo nesto da uradi - to bi vec bilo uradjeno! Ovo je samo da se mi, Boze moj, ponadamo u neke promene stavova.

(nedelja, 14. jan 2018, 16:53)
anonymous sasa [neregistrovani]

Vidi se kako!

Jesu oči uprte al širom zatvorenih očiju. Na kosovu se sada pali imovina Srba i vrši se pritisak a šta bi bilo da njihov pogled nije prema kosovo. Nemojte se Srbi nadati u njihovu pravdu. Biće isto kao i u hagu gdje za zlocine u krajini i bosni niko od glavnih nije odgovarao.

(nedelja, 14. jan 2018, 15:17)
Sale [neregistrovani]

Uff

Da je srece da se stvarno malo preokrenu stvari ali cisto sumnjam. Daj boze da sam sebe demantujem!

(nedelja, 14. jan 2018, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

Farsa

Sta ce sad da urade 20 godina posle tog zla?

(nedelja, 14. jan 2018, 14:28)
goran [neregistrovani]

sudjenje

kasno ste se setili. Amerikance ne moze nista da opere