Mediji u SAD: 38 minuta panike i straha u raju Havaja

Američki mediji i danas kao prvu vest donose priču o lažnoj uzbuni na raketni napad na Havaje, ocenjujući da su stanovnici te savezne države, koju nazivaju "rajem", pretrpeli 38 minuta panike i "primarnog straha".

Ej-Bi-Si njuz prenosi izjavu Valeri Tarner, stanovnice Kauaija, koja se sa dvoje dece zatvorila u kupatilu i iskusila "najdužih i najstrašnijih 38 minuta u životu", pošto su širom Havaja građani juče dobili lažno upozorenje na pretnju balitičkom raketom.

Tek venčani par Fil i Kejt Farm, koji su na Havaje došli na medeni mesec u hotel "Grand Hajat Kauai", rekli su da ih je osoblje odvelo kroz kuhinju u podrum da čekaju alarm.

Kada je čuo upozorenje za lansiranje rakete, "nastala je panika i strah", rekao je Fil Farm za Ej-Bi-Si.

"To je primarni strah koji se nalazi, pretpostavljam, u dubini vašeg srca", kaže Farm.

En-Bi-Si njuz je objavio i vremenski pregled dešavanja u 38 minuta koji su "užasnuli" građane Havaja.

U 8.07 po lokalnom vremenu, Agencija za vanredne situacije Havaja (Hi-EMA) šalje pravo upozorenje na napad balističkom raketom televizijama, radio-stanicama i na telefone, umesto primarnog, internog testa koji je bio u planu.

Nakon tri minuta, kontaktirana je američka Pacifička komanda kako bi potvrdila da nije bilo lansiranja rakete, a policiji u Honoluluu je saopšteno da je to bila lažna uzbuna, nakon čega policajci izlaze sa sirenama da obaveste stanovništvo.

U 08.13 Hi-EMA je u mogućnosti da povuče obaveštenje o opasnosti, što znači da svi oni koji nisu primili poruke prvi put jer im telefoni nisu bili uključeni ili nisu imali signal u tom trenutku, neće primiti nikakvu poruku kada upale telefon ili dobiju signal.

Četiri minuta nakon toga, članica američkog Kongresa Tulsi Gabard prva je zvaničnica koja objavljuje na društvenoj mreži Tviter da je obaveštenje o pravoj opasnosti bila greška.

Samo minut posle toga, Hi-EMA šalje svoje zvanično saopštenje za javnost na društvenim mrežama da je obaveštenje bila lažna uzbuna, ali svi oni koji nemaju pristup Tviteru ili Fejsbuku "još uvek se nalaze u mraku".

U 08.24, guverner Havaja Dejvid Idž na Tviteru deli saopštenje Hi-EMA-a, kako bi proširio vest, a šest minuta posle toga dodaje obaveštenje o lažnoj uzbuni i na svojoj Fejsbuk stranici.

U 08.45, navršava se 38. minuta ispunjen panikom i strahom u kojem Hi-EMA tim dobija odobrenje Sistema za obaveštenja i uzbune (FEMA) da pošalje novo obaveštenje na sve uređaje koji imaju mogućnost vajrles internet konekcije koje glasi "Lažna uzbuna. Nema pretnje od rakete ili opasnosti po državu Havaji".

Nakon 45 minuta, guverner Idž izlazi pred medije i govori da je "ljudskom greškom poslata lažna uzbuna", a četiri minuta nakon toga njegova izjava je objavljena na društvenim mrežama.

U 13.00 po lokalnom vremenu i nekoliko sati kasnije, Idž i Vern Mijagi koji je šef Hi-EMA-e, održavaju konferenciju za novinare na kojoj iznose detaljan splet događaja prema vremenu, a Idž navodi da vlada zaustavlja sve buduće vežbe uzbune dok Hi-EMA ne sprovede potpunu istragu o ovom događaju.

Si-En-En donosi naslov "Od raja do panike: Stanovnici Havaja i turisti bežali u zaklon u strahu od raketnog napada".

"Mislite - o Bože, hoćemo li umreti? Je li ovo stvarno raketa koja stiže ka nama ili je samo test" navela je 24-godišnja Azbel koju je zajedno sa njenim momkom i stotinama drugih gostiju u hotelu osoblje "okupilo kao krave" u podrumu.

"Ljudi plaču i očigledno su užasno uplašeni", rekla je ona.

Kako je AP izvestio ranije, guverner Havaja se govoreći na konferenciji izvinio za "bol i zabunu" koje je izazvalo lažno upozorenje.

Dok je predsednik lokalnog parlamenta Havaja Skot Saiki rekao da je neko pritisnuo pogrešno dugme, iz Bele kuće je saopšteno da se radilo isključivo o "državnoj vežbi".

Saiki je izjavio da je sistem, za koji je stanovnicima Havaja rečeno da se na njega mogu osloniti, potpuno zakazao.

Američki predsednik Donald Tramp je obavešten o situaciji na Havajima gde je građanima upućeno upozorenje na opasnost od balističke rakete uz rečenicu "Ovo nije vežba".

"Predsednik je upoznat sa situacijom u vezi sa vežbom za vanredne okolnosti na Havajima. Reč je isključivo o vežbi", rekla je portparolka Bele kuće Lindzi Volters, preneo je Rojters.

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Testiranja su usledila nakon rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 16:04)
anonymous [neregistrovani]

(не)намерно

Рат са Северном Корејом ће тако и почети - са лажном дојавом, односно вешћу. А док се докаже ко је слагао, ни смо већ далеко отишли у нуклеарно пркно.

(nedelja, 14. jan 2018, 13:56)
Boki [neregistrovani]

Nema tu greske

Niko tu nista nije pogresio, politika sejanja straha na kasicice pa posle se lakse predje mentalno u ratno stanje.

(nedelja, 14. jan 2018, 12:46)
anonymous [neregistrovani]

greskom pritisnuta dugmad i odosmo svi

Hm, a da su, kojim slucajem komandant Pacificke flote admiral Skot Svift ili pak predsednik Tramp pozurili i isto tako pritisnuli greskom neko dugme - ono crveno, Severna Koreja bi bila kolateralna steta u stilu: "Eto, desilo se."