Čiji dronovi su napali ruske baze u Siriji?

Rusko Ministarstvo odbrane prikazalo je par bespilotnih letelica za koje tvrde da su korišćene u napadima na baze u Siriji, ističući da su sprovedeni uz pomoć iz inostranstva. Vladimir Putin je poručio da "zna ko stoji iza napada i koliko je plaćen za tu provokaciju".

Na predstavljanju zarobljenih dronova u ruskom Ministarstvu odbrane rečeno je da je u napadu na bazu Hmejmim u sirijskoj prvoniciji Latakija i luku Tartus korišćeno 13 dronova. Sedam je oborila protivvazduhoplovna odbrana, a preostalih šest prizemljila je jednica za elektronsko delovanje, prenosi portal Militari tajms pisanje agencije Asošijeted pres.

U sledećem napadu, tri drona su eksplodirala pri kontaktu sa tlom, a još tri su zarobljena netaknuta, navodi rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo odbrane predstavilo je dva drona primitivnog izgleda, napominjući sadrže najmoderniju elektroniku koja je manje sklona kvarovima i omogućava precizne napade.

General-major Aleksandar Novikov koji vodi odsek ministarstva za bespilotne letelice kaže da se napadi prošlog vikenda razlikuju od dronova korišćenih u ranijim napadima.

"Da bi se napad izvršio bili su nepohodni satelitiski podaci koje nije moguće pribaviti na internetu, složene inženjerske operacije i testovi", istakao je Novikov.

Prema njegovim rečima, za njihov razvoj i upotrebu potrebno je učešće stručnjaka sa posebnom obukom u zemljama koje koriste i proizvode bespilotne letelice.

Ruski general-major nije direktno optužio nijednu zemlju, ali je Moskva ranije naznačila da se radi o "čudnoj slučajnosti" da se američki izviđački avion nalazi u Mediteranu blizu ruskih baza koje su napadnute. 

AP navodi da je Pentagon odmah odbacio te navode.

Dronovi su lansirani iz grada El Muzara u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, više od 50 kilometara udaljenoj od ruskih baza.

Nove tenzije između Moskve i Ankare 

Kako ističe AP, napadi su stvorili tenzije između Moskve i Ankare, pošto Turska ima jak uticaj na pobunjeničke grupe iz Idliba.

Naime, rusko Ministarstvo odbrane poslalo je pismo turskom vojnom vrhu zatraživši da pošalju svoje posmatrače kako bi se sprečili budući napadi iz te sirijske provincije.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva zna ko je odgovoran za napade, ne navodeći koja zemlja je umešana. Samo je rekao da nije reč o Turskoj.

Dodao je da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Istakao je da je uveren da Ankara nema nikakve veze sa napadom.

Na susretu sa urednicima ruskih listova, naglasio je da "zna ko su i koliko su plaćeni odgovorni za tu provokaciju".

Putin je ocenio da je onima koje stoje iza napada bio cilj da podriju sporazum Rusije, Turske i Irana o zonama deeskalacije u Siriji.

Napad dronovima došao je samo nekoliko nedelja pošto je Moskva proglasila pobedu u Siriji, posle koje je povučen deo vojnog osoblja iz te zemlje, navodi američka agencija.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 08:26)
anonymous [neregistrovani]

Два пута

Ко је био, више није. Уништена је та терористичка група. Министарство одбране Русије је показало снимке уништавања, учествовали руске специјалне јединице и коришћено први пут високопрецизни ласерски вођени артиљеријски пројектил 152 мм "Краснополь".

(petak, 12. jan 2018, 22:46)
Aleksandar [neregistrovani]

Strucnjak

Da li si ti procitao tekst ?

(petak, 12. jan 2018, 21:55)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

A uskoro dronovi napali Ameriku. A nisu Izraelski, čiji li su?

(petak, 12. jan 2018, 20:18)
Anonymous [neregistrovani]

Zna se

Naravno da se zna ko je sponzor slanja dronova.. Amerikanci . Sta tu ima da se okoliša

(petak, 12. jan 2018, 19:47)
anonymous [neregistrovani]

naivno

Je misliti da su ovo dronovi amaterske izrade pre bi se moglo reći da je njihov oblik aviona za čiji pogon je potrebno malo energije namerno izabran da bi im dolet bio što duži

(petak, 12. jan 2018, 19:01)
DDanonymous [neregistrovani]

A,Rusi,kao,ne znaju ko stoji iza ovih dronova

Pa,naravno da Rusi znaju da iza ovih napada stoje SAD koje se ocajnicki zele osvetiti Rusima za unistenje ISIL-a i poraz u Sriji.Provokacije SAD ce se sigurno nastaviti,a na Rusima je da odluce kako ce na to sve odgovoriti.

(petak, 12. jan 2018, 18:45)
anonymous [neregistrovani]

Ko je napao?

USA ili Izrael

(petak, 12. jan 2018, 18:35)
istok [neregistrovani]

Pa da

i ja sam iz opstetehickog obrazovanja imao programiranje takvih modela. Dobro je da su samo neki od 13 dronova "pali". Srecom samo 13.

(petak, 12. jan 2018, 17:51)
anonymous [neregistrovani]

Nije improvizacija

Avioni su napravljeni primitivno. Očigledno je da onaj koji ih je pravio je ciljano želeo da javnost stekne utisak da je sve delo nekih entuzijasta amatera povezanih sa teroristima. Međutim, elektronika, logistika i ostala podrška za njihovo navođenje je vrhunska i ima je samo nekoliko visokotehnoloških zemalja, pa je jasno da iza toga stoji neka ozbiljna visokotehnološka vojna sila. Amerikanci već neko vreme se hvale da razvijaju lek za ruske protivvadušne sisteme koji su noćna mora za amerikance. Oni nisu krili da je taj lek jato jeftinih malih dronova na koje bi ruski sistemi potrošili rakete, a posle toga bi američi avioni nesmetano napali ruske objekte. Ovo je možda bila proba sposobnosti ruskih sistema da se odbrane od takvog napada, ali je tako izvedena da izgleda da je delo nekog teroriste amatera.

(petak, 12. jan 2018, 16:43)
rade [neregistrovani]

ta nemoj te

ovo su deca pravila za rucni rad..znate li vi kako izgledaju Americki Dronovi...??