Moskva: SAD ilegalno jačaju snage u Poljskoj i na Baltiku

Rusija je optužila SAD da ilegalno jačaju svoje snage u Poljskoj i u baltičkom regionu, i da su tamo ćutke rasporedile čitavu oklopnu diviziju - kršeći glavni pakt o odnosima Moskve sa NATO-om.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je "do kršenja pakta" došlo u periodu kada je Rusija sprovodila vojne vežbe velikih razmera pod nazivom "Zapad-2017" sa saveznicom Belorusijom prošlog meseca, prenosi Rojters.

General Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva, saopštio je da je, prema prvobitnom planu, trebalo da trupe Borbenog tima Treće američke oklopne brigade napuste Poljsku i baltičke zemlje i ostave opremu kolegama iz Borbenog tima Druge američke oklopne brigade.

Umesto toga, kako je Konašenkov istakao, Druga oklopna brigada je ćutke rasporedila u Poljskoj sopstvena oklopna vozila, dok su tenkovi i oklopna vozila Treće brigade ostali tamo, a u roku od dva sata mogle bi ih preuzeti trupe iz američke baze u Ramštajnu u Nemačkoj.

"Dakle, uprkos izjavama iz NATO-a i SAD o 'beznačajnoj prirodi' trupa koncentrisanih duž ruske granice, tamo je raspoređena mehanička divizija, a ne brigada", istakao je Konašenkov.

Naveo je i da je Vašington iskoristio "histeriju u Evropi zbog zajedničkih rusko-beloruskih vežbi" da rasporedi svoju oklopnu diviziju u Poljskoj, prenosi Tas.

Ta histerija zbog navodne "ruske pretnje" je, prema njegovim rečima, bila samo medijska kampanja širenja laži radi operacije Pentagona, navodi ruska agencija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. okt 2017, 19:08)
anonymous [neregistrovani]

A Rumunija

I tamo su?

(četvrtak, 12. okt 2017, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

Hm..

Sve ovo mi nema nesto smisla, pa i jedni i drugi znaju da su te snage beskorisne, barem kada se radi o konfliktu sa Rusijom.