UAE hakovali Katar kao temelj za diplomatsku krizu?

Ujedinjeni Arapski Emirati navodno su naložili hakovanje naloga katarske vlade na društvenim mrežama, kako bi lažne izjave katarskog emira šeika Tamima Bin Hamad el Tanija bile objavljene, što je dovelo do diplomatske krize, navodi "Vašington post", citirajući neimenovane izvore iz bezbednosnih službi SAD.

El Tani je navodno u maju hvalio Hamas i rekao da je Iran "islamska sila", što je dovelo do toga da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinu sve diplomatske i transportne veze sa Katarom 5. juna ove godine, optuživši tu zemlju da podržava terorizam, piše Vašington post.

Katar je u maju saopštio da su hakeri postavili sporne izjave na društvene mreže, objašnjenje koje su arapske zemlje odbile, prenosi Rojters.

Vašingotn post navodi da su obaveštajni zvaničnici SAD došli u posed operativnih podataka koji ukazuju na to da su najviši zvaničnici vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali o planiranom hakovanju 23. maja, samo dan pre nego što su se dogodili.

Zvaničnici kažu da nije jasno dali su Ujedinjeni Arapski Emirati hakovali sajtove ili su platili nekome da to učini.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u SAD Jusef el Otaiba demantovao je navode.

"Ono što je istinito je ponašanje Katara. Finasiranje i podrška ekstremista, od Talibana do Hamasa i Gadafija. Podsticanje na nasilje, radikalizaciju i podrivanje stabilnosti komšijskih zemalja", navodi se u saopštenju El Otaibe.

Navode o hakovanju demoantovao je i ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jul 2017, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

Tek će da se zakuva ova priča

Kao i obično, ovde je glavni dirigent Amerika, sa svojim čuvenim "interesima" koje, u slučaju UAE, sprovodi preko Britanije. na sumnje i dokaze, UAE odgovara klasičnim pokušajem skretanja pažnje nazad na Katar, sramota. I još za primer stabilnosti navode zemlje u kojima je Amerika ubila stabilan i legalan sistem vlasti, izazvala smrt desetina hiljada ljudi, pogrom miliona, krizu vlasti koja i dalje traje kao i rast upravo ekstremizma za koji sada optužuju Katar. Ovde će tek da počne pravi vatromet i svakako neće na dobro da izađe. Mislim da se sprema Saudijska ofanziva na Katar, oružjem koje su za 100 milijardi naručili od Amerike.

(ponedeljak, 17. jul 2017, 11:03)
anonymous [neregistrovani]

Sve je to providno

Katar nece niti ce imati krize sve je to planirano ovaj ceo scenarijo .