13. jun – četvrti dan mira i nastavak borbi na granici

Četvrti dan mira na Kosovu i Metohiji je bio prilično dramatičan i haotičan. Jedinice Vojske Jugoslavije koje se nalaze na granici nastavljaju borbe sa albanskim teroristima.

U toku noći nastavljene su provokacije na pozicijama Gorožup, Paštrik i Liken.

Najjača vatra iz automatskog naoružanja i minobacača ponovo je otvarana na frontu od objekta Raša Košares do Opljaza.

Napadi su odbijeni. Situacija na državnoj granici se komplikuje u toku dana zbog neprestanih napada terorista i kašnjenja snaga Kfora koje su trebale da preuzmu kontrolu u tom delu južne srpske pokrajine.

Albanci, uz podršku terorista na KiM pokušavaju da se iz rejona Kuksa i Krume ubace preko Paštrika u Prizren, a iz rejona Bajram Curija i Tropoje preko prevoja Morina do Đakovice.

Kontingent francuskih snaga zaposeo je položaje u Gnjilanu i okolini. Deo italijanskog kontingenta ušao je u Peć. Jedna četa raspoređena je u Đakovici, a dva voda u Dečanima.

Nemački kontingent ušao je u ranim popodnevnim satima na teritoriju KiM. Rasporedili su se u Prizrenu.

Britanski kontigent ušao u Prištinu 

Glavne snage engleskog kontingenta, Četvrta oklopna brigada, ušle su u Prištinu, a delom se raspoređuju u široj okolini grada. Britanski kontingent razmestio je svoje snage u Prištini u naselju Vranjevac, kasarni "Kosovski junaci", na Veterniku, Ajvaliji i u selu Miloševo.  

Grupa ruskih vojnih eksperata doputovala je u Skoplje na pregovore sa predstavnicima Pentagona. Na sastanku koji je održan u blizini granice sa SRJ eksperti su razmatrali ulogu i mesto ruskog kontingenta u mirovnoj operaciji na Kosovu i Metohiji. U Skoplje je doputovao i komandant NATO general Vesli Klark.

Tog dana u Prištini je ubijen policajac u rezervi Veselin Jovović. Ubijen je kada je pokušao da uđe u svoj automobil, pošto je razdužio opremu i oružje. Pripadnici britanskog Kfora su zatražili da stane, što je i učinio podigavši ruke u vis. Uočivši pištolj za pojasom otvorili su vatru na njega i ubili ga. 

Pripadnici nemačkog kontingenta u Prizrenu su ubili Slavka Veselinovića i Žarka Andrijevića. Oni su privatnim automobilom pokušali da napuste grad u trenutku kada je veliki broj Albanaca dočekivao ulazak Kfora u Prizren. Potporučnik David Ferk naredio je svojim vojnicima da otvore vatru na automobil. Na vozilo je ispaljeno preko 200 metaka. Veselinović i Andrijević su poginuli na licu mesta.

U okolini Prištine nalazi se oko 2.000 terorista OVK koji su raspoređeni u gradskim naseljima Vranjevac, Dragodan i Sunčani breg. Komandant britanskog kontingenta im je uputio poziv da predaju oružje, ali su oni to odbili.

Napadi na kolone VJ 

Zajedno sa jedinicama Kfora na Kosovo i Metohiju ulaze i teroristi OVK. Na pravcu Đeneral Janković - Kačanik - Uroševac ušla je veća grupa terorista u novim uniformama i sa najnovijim oružjem.

Prevezeni su helikopterima zajedno sa pripadnicima britanskog kontingenta. I na pravcu Vrbnica - Prizren registrovan je ulazak preko 1.000 terorista zajedno sa vojnicima nemačkog kontingenta. Suva reka, Orahovac i Mališevo, sa okolnim selima, bili su pod kontrolom OVK. 

Albanski teroristi napadaju kolone Vojske Jugoslavije i izbeglica i ubijaju ili kidnapuju vojnike i civile a Kfor, čiji pojedini kontingenti kasne, ne stavljaju ih pod kontrolu.

Teroristi zaposedaju napuštene objekte vojske i policije. Po ulasku u Prizren teroristi su zapalili nekoliko srpskih kuća i automobila i uhapsili grupu Srba.

Oko 15 sati u Suvoj Reci napadnuta je kolona iz sastava 52. mešovite artiljerijske brigade PVO koja se vraćala u Đakovicu. U centru mesta iz okolnih zgrada na njih je otvorena vatra, pogođena su dva vozila.

Dva sata kasnije, na putu prema Suvoj Reci napadnuta je kolona iz sastava 549. motorizovane brigade. Oko 18:30 u rejonu sela Blace napadnuta je kolona VJ u neposrednoj blizini punkta Kfora.

U pratnji pripadnika Kfora kolona vozila je stigla u Prizren. U napadu je ranjen pripadnik nemačkog kontingenta. Zbog ovakve situacije obustavljeno je izvlačenje 549. motorizovane brigade.

U toku dana, u prisustvu snaga UN, ubijena su četiri, nestalo je devet, a ranjeno 20 pripadnika Vojske Jugoslavije. Ubijeno je i skoro 30 civila, a kidnapovano devet. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 13. jun 2019, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

Sami

Smo krivi.

(četvrtak, 13. jun 2019, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

истина

Испали смо наивни...

(četvrtak, 13. jun 2019, 10:46) - anonymouszoran [neregistrovani]

Napadi terorista

Tako su se ponašali teroristi iz šume i ništa bolji njihovi nalogodavci. Od prvog dana nisu poštovali dogovoreno.